16:28 / 24.12.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Moćni strani partner - spas za ZTC i blokiranog Đuru Đakovića

-

-

Foto: - / -

Ugovoren je remont vojnih helikoptera Zrakoplovnog tehničkog centra, a za za blokiranog Đuru Đakovića pregovara se i s Amerikancima iz jake vojne avioindustrije.
Iako je davno Hrvatskoj isporučila stotinu borbenih oklopnih vozila, finska tvrtka Patria vraća se na domaće tržište. S norveškim partnerom pregovara o ulaganju u posrnulu državnu tvrtku -  Zrakoplovni tehnički centar nedaleko od Zagreba. Ostvari li se partnerstvo sa Skandinavcima, Velika Gorica mogla bi postati regionalni Centar za održavanje zrakoplova i helikoptera.

Remont vojnih helikoptera trenutačno je jedini ugovoreni posao Zrakoplovnog tehničkog centra. Ulaganjem Finaca i Norvežana, državni bi gubitaš iskoračio na profitabilno civilno tržište.

- Mi ne prodajemo Zrakoplovni centar već se stvara logistički hub u koji investiraju Patria i Kongsberg, a s Fakultetom strojarstva i brodogradnje dogovara se model školovanja ljudi koji će tu raditi, izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

ZTC godinama vapi za svježim kapitalom. Zbog nedostatka posla osipaju se kvalitetni mehaničari, a tvrtka s 200 zaposlenih gomila dugove.

- Tu se očekuje konkretno ulaganje s kojim će se proširiti naše sposobnosti, od obuke, ulaganja u infrastrukturu, opremu i alate s čime možemo izaći na zajedničko tržište, rekao je predsjednik Uprave ZTC-a Ivica Grebenar.

Model strateškog partnerstva sa Skandinavcima trebao bi se definirati do kraja veljače iduće godine.

- Imamo iskustvo s hrvatskim tržištem, to je suradnja s Đurom Đakovićem. Ovo je dodatni iskorak, a prilike će se i dalje otvarati, kazao je predsjednik Uprave Patrie Jukka Holkeri.

Spasonosno rješenje Vlada traži i za blokiranog Đuru Đakovića. Pregovara se i s Amerikancima iz jake vojne avioindustrije.

- U nekoliko sljedećih dana imat ćemo odgovor na pitanje oko međufinanciranja, a nakon toga opseg za jednu dugoročnu stabilnost. Pokrenuli smo određene razgovore i prvi mjesec je rok unutar kojeg moramo donijeti konačne odluke da bismo osigurali opstojnost Đure Dakovića, rekao je ministar Horvat.

Postane li i Đuro Đaković logistički i servisni centar za vojnu opremu, dva bi gubitaša napokon mogla stati na noge, nezamislivo bez moćnog stranog partnera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!