09:56 / 07.01.2021.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

"Modernino cjepivo neće se trebati čuvati na tako niskim temperaturama"

-

-

Foto: - / -

Nekoliko sati nakon što je Europska agencija za lijekove odobrila cjepivo protiv koronavirusa proizvođača američke tvrtke Moderna, isto je učinila i Europska komisija.
Nekoliko sati nakon što je Europska agencija za lijekove odobrila cjepivo protiv koronavirusa proizvođača američke tvrtke Moderna, isto je učinila i Europska komisija, objavila je predsjednica Ursula von der Leyen. Žitelji Starog kontinenta moći će se tako, uz ono Pfizer-BioNTechovo, protiv Covida-19 moći cijepiti i tim cjepivom.

➡️ Jonjić: Moderna je RNK stabilizirala bolje jer cjepivo ne zahtijeva tako nisku temperaturu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Dr. Jelena Krajačić Bucić iz HALMED-a rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da slijede regularni postupci unosa cjepiva u sve zemlje EU-a istovremeno, nakon čega slijedi primjena u praksi.

- Govorimo o danima, s obzirom na ubrzani postupak. Agencija će istog dana, zapravo istog sata, čim primi dokumentaciju, ona će je pregledati i izdat će odgovarajuću suglasnost, odnosno odobrenje za stavljanje u promet nakon podnošenja zahtjeva i to neće trajati predugo, u najkraćem mogućem roku. Temeljem iskustva ovog prethodnog cjepiva, to je bilo riješeno u roku par sati, rekla je Krajačić Bucić.

Ona je rekla da su cjepiva temeljno slična, ali da postoje razlike u stabilnosti u pogledu čuvanja. Modernino cjepivo se neće trebati čuvati na tako niskim temperaturama kao Pfizerovo.

- Nuspojave su vrlo slične, nema nekih bitnih razlika. Razlike u samom sastavu su minimalne, ali se radi o tome da ovo cjepivo nije smrznuto, ne mora se tako dugo odmrzavati, a s druge strane dozirano je tako da je to zapravo otopina koja se može nakon dovođenja na sobnu temperaturu primijeniti odmah, bez razrjeđivanja, objasnila je Krajačić Bucić.

Krajačić Bucić također je rekla da je za cjepivo koje je trenutno u primjeni prijavljeno 36 nuspojava, koje se uglavnom odnose na mjesto primjene - oteklina, crvenilo, bol, zatim povišena temperatura, bol u mišićima i glavobolja.

- To su sve nuspojave koje su očekivane, koje se javljaju neposredno nakon cjepiva i koje nestaju u roku od nekoliko dana bez dodatne intervencije, osim eventualno nekih lijekova za snižavanje temperature, obloga i tako dalje, zaključila je Krajačić Bucić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!