Modernizacija HV-a, nabavljaju se rakete Spike, nove Patrije...

16.03.2023.

18:36

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Sjednica saborskog Odbora za obranu - arhiva

Sjednica saborskog Odbora za obranu - arhiva

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski odbor za obranu jednoglasno je podržao nastavak modernizacije hrvatske vojske. Planira se nabavka protuoklopnih raketa Spike, 30 novih Patria, brodice za mornaricu te modernizacija radarskog sustava, a paket je vrijedan više od pet milijuna eura. 

Na sjednici Odbora bili su i načelnik glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj te ministar obrane Mario Banožić, koji je najavio i buduća ulaganja u Oružane snage koje će se opremati najmodernijim oružjem, među ostalim i bespilotnim letjelicama i to donacijama, ali i domaćom proizvodnjom.

- Nakon desetljeća neulaganja u Hrvatsku vojsku, Vlada na čelu s
Andrejem Plenkovićem kontinuirano ulaže u opremanje i modernizaciju. Saborskom odboru za obranu predstavljena su četiri važna projekta opremanja Hrvatske vojske suvremenim sredstvima, rekao je ministar obrane.

- Riječ je o nabavi protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE LR kojima će se osigurati sposobnost uništavanja oklopnih sredstava u svim vremenskim uvjetima, na udaljenostima većim od 3 000 metara. Protuoklopni vođeni raketni sustav SPIKE LR integriran je na borbeno oklopno vozilo Patria CRO. Upravo je nabava dodatnih vozila Patria drugi projekt koji je predstavljen Odboru za obranu, istaknuo je ministar Banožić.

Također, ministar je izložio kako se planira nabaviti dodatnih 30 vozila Patria. Nastavak opremanja i vozilima Patria i sustavom SPIKE važan je radi dostizanja pune operativne sposobnosti za protuoklopnu borbu i dostizanje NATO Ciljeva sposobnosti.

- Treći projekt su RIB brodice koje su donacija SAD-a, a njima će se opremiti Zapovjedništvo specijalnih snaga. Te će brodice pridonijeti provedbi pomorskih operacija na taktičkoj razini te dostizanju zahtjeva Razmjestive sposobnosti specijalnih snaga, rekao je ministar obrane.

Ministar Banožić je projekt modernizacije radarskog sustava FPS 117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a istaknuo kao četvrti iznimno bitan projekt.

- Upravo je to jedan od prioriteta opremanja i modernizacije HRZ-a radi razvijanja ključnih sposobnosti motrenja zračnog prostora i zapovijedanja. Automatizirani radarski sustav FPS-117 velikog dometa za rano otkrivanje i nadzor zračnih ciljeva uveden je u punu operativnu uporabu 2008. godine. Modernizacijom radara postići će se veća operativna kontrola i upravljanje uključujući sposobnosti borbene identifikacije i kripto zaštitu prijenosa podataka. Dok će se nadogradnjom borbenog komunikacijskog sustava omogućiti integracija taktičkih podatkovnih veza kojima će se osigurati razmjena i prihvat informacija iz nacionalnih i NATO mreža u realnom vremenu. Modernizacija radara trebala bi biti gotova do 2025. godine, objasnio je ministar Banožić.

- Svi projekti koje sam naveo iznimno su važni za Hrvatsku vojsku i za dostizanje i implementaciju NATO ciljeva sposobnosti, što je naša obaveza kao odgovorne članice saveza, poručio je na kraju ministar obrane Banožić.

- Ja mogu reći da sam relativno zadovoljan, ali čujte. itza nas je period od 20 godina zapostavljanja oružanih snaga i to nije bio trend samo u hrvatskoj. to je bio trend u cijeloj europi. Svjesni smo toga i jasno je da je to ostavilo svoje posljedice, ističe Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!