Modernizacija kamera na autocestama

24.05.2022.

20:09

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Modernizacija kamera na autocestama

Modernizacija kamera na autocestama

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatske autoceste počele su uvoditi novi prometno-informacijski sustav. Do kraja godine na svim dionicama kojima upravljaju postavit će se nova digitalna oprema s više od 1700 kamera. Prve kamere bit će ugrađene na dionici autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići. Ondje je bila novinarka HRT-a Morana Baričević koja je u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestila što sve donosi novi nadzorni sustav.

- Točno 1727 analognih kamera mijenja se digitalnima i one će u realnom vremenu slati informacije u regionalne centre za upravljanje i nadzor prometom, javila je u središnjem Dnevniku Baričević.

Razgovarala je s Davorom Bićanićem, glavnim inženjerom iz Sektora za promet Hrvatskih autocesta.

- Hrvatske autoceste su krenule s projektom modernizacije sustava za nadzor i upravljanje cestovnim prometom na autocestama i sam projekt se odvijat će se u dva smjera. Prvi smjer će biti na autocesti gdje je potrebno analogne kamere zamijeniti digitalnim kamerama koje rade na naprednim algoritmima koji će raditi s umjetnom inteligencijom. Drugi smjer će se odvijati u našim centrima za nadzor i upravljanje prometom gdje će se vršiti modernizacija postojećeg prometno-informacijskog sustava, objasnio je Bićanić.

Istaknuo je kako se ne radi o kamerama koje će nadzirati brzinu vozila.

- To su dva odvojena projekta i ovaj je projekt je vezan za modernizaciju sustav za nadzor i upravljanje prometom, dodao je.

Govoreći o dinamici radova i regulaciji prometa autocestom u vrijeme radova rekao je kako su radovi počeli u ponedjeljak u ponoć.

- Obuhvaćena je dionica od čvora Ploče do naplatne postaje Karamatići na autocesti A1. Tu dionicu smo u potpunosti zatvorili za promet kako bi radnici koji rade na zamjeni videokamera mogli raditi na tome 24 sata. Planiramo završetak u četvrtak u ponoć, možda i nešto prije. Svi ostali radovi radit će se noću kada će dolaziti do zatvaranja određenih dionica autoceste. Međutim, za takve situacije unaprijed ćemo obavijestiti javnost, pazit ćemo na protočnost prometa u takvim situacijama i tu ćemo jako voditi brigu o predstojećim blagdanima i praznicima, istaknuo je Bićanić.

Pojasnio je kako se financira ovaj projekt.

- Projekt iziskuje velika sredstva. S obzirom na to da je Hrvatska u Europskoj uniji dostupna su nam određena sredstva iz fondova EU-a. Tako smo se odlučili zajedno Hrvatska, Italija, Mađarska, Austrija i Slovenija povući određena sredstva iz fondova. Za ovaj projekt smo dobili 85% nepovratnih sredstva, odnosno oko 100 milijuna kuna, rekao je zaključno Bićanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!