18:52 / 16.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Modernizirano 120 km nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške

Slavonski Brod: Predstavljanje modernizacije nasipa na Savi

Slavonski Brod: Predstavljanje modernizacije nasipa na Savi

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Hrvatske vode predstavile su u Slavonskome Brodu tijek realizacije projekta "Modernizacija lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške", gdje je završeno 70 posto planiranoga. Projekt, vrijedan više od 369 milijuna kuna, Europska unija sufinancira s više od 314 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Projekt su predstavili zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Damir Vukmirić i direktor vodno-gospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorin Piha. Obilne oborine u slijevu rijeke Save 2014. godine i poplava koja je tada pogodila područje Vukovarsko-srijemske županije bile su poticaj stručnjacima Hrvatskih voda za izradu opsežne analize stanja na terenu. 

Davorin Piha je podsjetio je da je 18. svibnja 2014. u Slavonskome Brodu izmjeren vodostaj Save od 939 centimetara, što je rekordni vodostaj u 100 godina stalog mjerenja. Prije toga rekordni vodostaj bio je 57 centimetra niži. Analizom podataka koje su prikupili Državni hidrometeorološki zavod i Sektor razvitka Hrvatskih voda zaključeno je da se radilo o protoku vode koji je premašio i teorijske procjene koje su iznosile 5000 kubičnih metara vode u sekundi jednom u tisuću godina.

Stručnjaci su procijenili da je 17. svibnja 2014. Savom protjecalo 6008 kubičnih metara vode u sekundi. Savski su nasipi izgrađeni na osnovi podataka o stogodišnjim vodama i s nadvišenjem od 120 centimetara.

- Trenutno smo na 70 posto izvedenih radova. Realizirano je 120 od 173 kilometra. Na sedam dionica na području Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije trenutno su realizirani radovi u vrijednosti oko 140 milijuna kuna. Krajem ove godine u planu je pokretanje radova na preostale tri dionice. Kraj radova očekuje se 2023., kada ćemo moći poslati poruku da smo mogućnost tragedija sveli na minimum. Važno je istaći da radove izvode tvrtke s područja Slavonskog Broda, Osijeka i Vinkovaca, rekao je Damir Vukmirić.

Radovi na modernizaciji savskih nasipa podijeljeni su na 16 dionica. Obnovom nasipa povećava se sigurnost 58 naselja u kojima živi 121.987 stanovnika, a njih 55 posto živi na području Brodsko-posavske županije.

- Ovo nije jedini projekt vezan za štetno djelovanje voda uz potporu sredstava Europske unije. U tijeku su radovi na nasipu na rijeci Orljavi kod Ciglenika, izabran je i izvođač radova na retenciji Glogovica, koja će zadržavati do četiri milijuna kubika vode kako bi se Slavonski Brod obranio od brdskih voda s Dilj-gore, rekao je Davorin Piha.

Na novinarsko pitanje o uređenosti kanalske mreže, Piha je odgovorio da su na području Brodsko-posavske županije kanali prvog i drugog reda uglavnom u redu te da su uređeni i bujičari.

- Što se tiče kanala trećeg i četvrtog reda, tu baš nismo previše odmakli. Sredstva za tu namjenu nisu osigurana jer nijedna županija nije uvela melioracijsku naknadu koja bi bila osnova za te poslove. Ministrica Vučković dobila je podatke o stanju kanalske mreže, rekao je Piha i dodao da je ministrica izrazila spremnost Vladi predstaviti taj problem kako bi se pronašla financijska sredstva za uređenje preostalog dijela kanalske mreže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!