Modna revija u povodu projekta "Sačuvajmo zdrave dojke"

15.10.2022.

13:59

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zagreb: Modna revija na Cvjetnom trgu u povodu projekta "Sačuvajmo zdrave dojke"

Zagreb: Modna revija na Cvjetnom trgu u povodu projekta "Sačuvajmo zdrave dojke"

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke i diljem svijeta održavaju se brojne akcije kojima se želi upozoriti na važnost prevencije i ranog otkrivanja te zloćudne bolesti. U Zagrebu su članovi udruge "PINK life" uz tutnjavu motora udruge "Pleter chapter" prošli ulicama grada do Cvjetnog trga, gdje se održala tradicionalna modna revija.


U Hrvatskoj se smanjuje broj osoba koje umiru od raka dojke, ali je i dalje velik broj onih koji obolijevaju, čak 3.000 godišnje.

Anđelka Barišić
 predlaže djevojkama od 20 godina da zdravo žive, zdravo se hrane, kreću se i obavljaju samo preglede dojki. 

- Ženama nakon 30. godine života trebale bi ići na ultrazvuk dojke jednom godišnje, a ako je već bio neki slučaj oboljenja onda su to već češći pregledi, svakih šest mjeseci, dodaje Barišić.

Iva Leko iz udruge P.I.N.K. - life kaže da je 2019. godine otkrila samopregledom kvržicu. Dva-tri dana nije reagirala i mislila je da je to nešto prolazno. Potom je krenula borba za koju kaže da je trajala tri godine. 

- Ja sam sada dobro. Svim ženama koje se bore - trebaju se uhvatiti u koštac s tim, kazala je Leko.       

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!