14:10 / 02.03.2018.

Autor: K.D./Hina/HRT

Modrić optužen zbog lažnog svjedočenja na suđenju Mamiću

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je u petak optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću u vezi s izvlačenjem novca iz tog kluba.
Osječko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je u petak optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću u vezi s izvlačenjem novca iz tog kluba.

Modrića se tereti da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Mamiću i još trojici svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produljivao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Okrivljenog terete i da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između tih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu, objavilo je u petak Državno odvjetništvo navodeći samo dob okrivljenika.

Zdravko Mamić: Iskaz Modrića nešto je najdivnije i najpoštenije što je ikad bilo

Kad mu je predsjednik vijeća predočio dio zapisnika o njegovu ispitivanju u svojstvu svjedoka, koji je nakon dovršetka ispitivanja svojim potpisom potvrdio, okrivljenik je neistinito naveo kako pri prvom ispitivanju nije mislio na podjelu transfernog obeštećenja nego na reguliranje građanskopravnog odnosa te da nikada nije rekao kako je naknadno potpisan aneks ugovora kojim je stekao pravo na podjelu transfernog obeštećenja, iako svjestan da to što je iskazao na raspravi ne odgovara istini.

Mamiću se u Osijeku sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za malo manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Nakon izlaska iz sudnice poslije Modrićeva svjedočenja Mamić mu je odao priznanje na svjedočenju rekavši kako je njegov iskaz nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo. Njemu su uvalili rečenicu koju on jednostavno nikada nije rekao, kazao je Mamić, ocjenivši da Modrić nije promijenio iskaz iz Uskoka, već je svjedočeći rekao upravo suprotno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!