08:17 / 04.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Moguća iznenađenja na predsjedničkim izborima?

-

-

Foto: - / -

"U mreži prvog" gostovali su komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić i politički analitičar Ivica Relković.
U ponoć je istekao rok za predaju potpisa za predsjedničke kandidature. Nakon DIP-ove provjere će se znati tko su službeni kandidati za predsjednika Hrvatske. Koje će poruke prevladavati u kampanji i mogu li se očekivati iznenađenja "U mreži prvog" govorili su komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić i politički analitičar Ivica Relković.

Relković je rekao da nas broj kandidata vraća u okvire kakvi su bili prije, a možda smo ih zaboravili.

- Prošle godine se Ivan Vilibor Sinčić od autsajdera pretvorio u solidnog kandidata s popriličnim postotkom. Uvijek dođu i kandidati čije nam pobude nisu jasne. Sada smo imali čovjeka koji je donio jedan potpis. 11 kandidata, razne vrste ponuda. Ipak ćemo mi biti fokusirani na 4 vodeća kandidata, istaknuo je Relković.

Mamić smatra je 10.000 potpisa dobra mjera za ulazak u utakmicu.

- S velikim brojem kandidata postoji velika mogućnost disperzije glasova. Imamo dva favorita, da tako kažem, iz istog svjetonazorskog kruga. Najveća bitka za drugi krug bit će između aktualne predsjednice i Miroslava Škore. Mislim da će sada biti puno veća disperzija protestnih glasova, koji su se prošle godine svi našli kod Ivana Vilibora Sinčića, smatra Mamić.

- Izlaznost je najveća kada imamo samo dva snažna bloka, mi ili oni. Kad se u prvom krugu raspršuje nije velika izlaznost, istaknuo je Relković. Više nas zanima izlaznost u drugom krugu, dodao je.

- Ali ono što bi nam izlaznost u prvom krugu mogla pokazati je disciplina HDZ-ovih birača. Koliko će ih izaći i zaokružiti svoju kandidatkinju. Mislim da na većoj izlaznosti rastu šanse Kolindi Grabar Kitarović, a na manjoj njene šanse padaju, smatra Mamić.

- Milanović je jako brzo predao glasove, objavio je da će samo taj vikend skupljati glasove i izbjegao mogućnost da se komparira s Kolindom Grabar Kitarović. Jer u slučaju nižeg broja potpisa, a svi znamo da nema Škore da bi svi njegovi glasovi išli njoj, bilo bi teško Milanoviću opravdati da nije skupio ni taj prepolovljeni broj potpisa, rekao je Relković. I njegov taktički potez je bio odličan jer može uvijek reći: pomnožite to s 12 dana pa vidite koliko bih skupio. istaknuo je Relković.

- S druge strane Škoro je išao u dugotrajni proces da bi mogao tu pokazati šansu da bude drugi. Po broju potpisa vidite da ja mogu nadjačati nekoga, makar u tom trenutku bio Milanović, a ne Kolinda Grabar Kitarović. Ovoliki broj kandidata veću štetu radi 3. i 4. kandidatu, nego 1. i 2., rekla je Mamić.

- Različiti su motivi kandidata. Naprimjer gospodin Juričan/Bandić sigurno ne namjerava nikakvu ozbiljnu karijeru nastaviti, dok recimo Dejan Kovač diže vidljivost stranci koja ga je kandidirala. Izvjesno je samo za prva 3 kandidata da žele biti stvarno predsjednici. To su Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro. Mislim da ni gospodin Kolakušić, otkad se smjestio u Bruxelessu nije više toliko fasciniran željom da postane sve u Hrvatskoj, smatra Mamić.

- Ne znam koliko naših birača može Dejana Kovača povezati s HSLS-om koji je zapravo ta stranka koje je stala iza njega, rekao je Relković.

- Neosporno je da su kandidati dobili vidljivost. Dejan Kovač da nije predsjednički kandidat ne bi gostovao u Nedjeljom u 2. Pitanje je samo hoće li se to odraziti na broj glasova? Najbolji primjer za to je prošlogodišnji Ivan Vilibor Sinčić, rekao je Relković.

- Dalija Orešković će otežati, ali mislim da neće ugroziti Milanovićevu kandidaturu, smatra Mamić. Za sada su sve kampanje loše, rekla je. Dodala je kako nijedan kandidat nije iskočio i da oko nikoga nema pobjedničke energije.
Predsjednica ima jedan problem, a to je da se ne može baviti kritiziranjem Vlade, što u Hrvatskoj donosi najviše vidljivosti, pratitelja i oduševljenja, rekla je Mamić. Smatra da svojim ponašanjem kandidati demotiviraju birače.

Poslane su poruke da ta funkcija (predsjednička) nije toliko važna, dodao je Relković, a Mamić zaključila kako su "kandidati odgovorni za trivilizaciju predsjedničke funkcije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!