13:53 / 28.05.2019.

Autor: HRT

"Moj zlatni Split" - kartica za dostojanstvenu starost

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oni koji pomoć doista trebaju, a pretpostavlja se da ih je 9.000, zahtjeve mogu do 21. lipnja predati u gradske kotare, a ondje će doznati sve detalje.
Splitski umirovljenici s primanjima od 1.500 do 2.000 kuna od srpnja će ponovno primati novčanu pomoć od Grada. Riječ je o projektu "Moj zlatni Split", čiji je cilj omogućiti građanima dostojanstvenu starost.

Prije godinu i pol Grad Split obustavio je potporu onima s mirovinama iznad 1.500 kuna, a sada se to pravo vraća - kartice s iznosima od 100 do 300 kuna mogu dobiti umirovljenici s navršenih 60 godina i s primanjima do 2000 kuna, ali uz važan uvjet.

- Nepostojanje druge nekretnine, odnosno kuće ili stana u kojima umirovljenik živi, što znači da ne može posjedovati niti drugi stan, kuću, isto tako poslovni prostor, apartman, ili kuću za odmor, kazala je Magda Vrvilo, pročelnica UO za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita.

U Splitu živi 25.000 umirovljenika, ali zbog zloporaba Grad stvara novu bazu podataka.

- Utvrdili smo da je bilo dosta nepravilnosti u procesu isplate, da su u isto vrijeme neki ljudi plaćali zapravo porez na drugi prihod i primali nekakvu socijalnu potporu od Grada, kazala je Jelena Hrgović Tomaš, zamjenica gradonačelnika Splita.

Oni koji pomoć doista trebaju, a pretpostavlja se da ih je 9.000, zahtjeve mogu do 21. lipnja predati u gradske kotare, a ondje će doznati sve detalje.

Kartice će dobiti u srpnju, njima će moći kupovati u trgovačkim lancima s kojima Grad sklopi ugovor, ali i ostvariti popuste u sportskim i kulturnim institucijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!