10:29 / 05.03.2018.

Autor: I.M./HRT

Mons. Dugalić: Sve nesporno iz konvencije uvrstiti u nacionalno zakonodavstvo

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 o Istanbulskoj konvenciji razgovarali smo sa Sandrom Benčić iz Centra za mirovne studije i mons. dr. Vladimirom Dugalićem.
U hrvatskom političkom i javnom diskursu Istanbulska konvencija postala je vruća tema. O dokumentu koji nailazi na dvojbena tumačenja danas će se raspravljati na tribini "Informiraj se, budi emancipiran: Što je zaista Istanbulska konvencija?" u organizaciji udruge BaBe.

Tribina tematizira Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. A sutra u podne u Saboru se, na istu temu, održava tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Dovoljno povoda da o toj temi porazgovaramo i u Studiju 4 sa Sandrom Benčić iz Centra za mirovne studije te profesorom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu mons. dr. Vladimirom Dugalićem.

Benčić smatra da konvencija sama po sebi ne izaziva dvojbena tumačenja, nego su se, kaže, u javnosti pojavile interesne grupe koje žele onemogućiti ratifikaciju iz određenih interesa.

Pokušava se ljude uplašiti navodnom rodnom ideologijom koja u konvenciji ne postoji, ustvrdila je. Svatko tko ju je vidio i pročitao, zna da se tu radi isključivo o jakim instrumentima zaštite žena, ali i djece. Ona vjeruje da u društvu postoji širi konzenzus, no kaže, taoci smo tanke saborske većine. Očigledno je da premijer Plenković zbog podrške HRAST-a ne želi riskirati stabilnost koalicije, dodala je.

Mons. Dugalić kaže kako treba pohvaliti pozitivne elemente koji se nalaze u Istanbulskoj konvenciji. Mislim da će se svatko tko je razuman i kome je stalo do pravednosti založiti u sprečavanju nasilja nad najranjivijim skupinama, ženom i djecom, i u tom vidu uistinu u konvenciji postoji podosta dobrih elemenata koji na neki način obvezuju državu i cijelo društvo da se senzibilizira ovaj društveni problem. Međutim uz konvenciju su vezana i druga pitanja, dodao je. Podsjetio je kako bugarski i slovački parlamenti nisu ratificirali konvenciju.

Od 27 zemalja Europske unije 13 ih još nije ratificiralo konvenciju. Očigledno, uz ove pozitivne elemente, u konvenciji postoji nešto što izaziva prijepore i čudi me da su pisci ove konvencije ušli u tako važan dokument, a ostavili velike nejasnoće. U konvenciji postoje pojmovi koji su vrlo nejasni i za koje ne znamo što znače - pojmovi rodnog identiteta, rodno obilježeno nasilje... Svaka država nakon ratifikacije ima obvezu to provesti kroz zakonodavni i obrazovni sustav. Biskupi su izišli s priopćenjem gdje su rekli da netko tko je razborit ne može potpisati nešto što ne razumije. Bojim se da će se nešto ratificirati, a da ne znamo koje su dalekosežne posljedice. 

U borbi za zaštitu žena i djece sve nesporne elemente iz konvencije možemo ugraditi u nacionalno zakonodavstvo, istaknuo je mons. Dugalić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!