Mons. Uzinić: Važno je da postanemo svjesni prisutnosti osoba s invaliditetom u Crkvi

01.12.2022.

15:19

Autor: M.M./Hina/HRT

Riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić

Riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije (HBK) riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić poručio je u četvrtak kako je važno da svi vjernici koji nisu osobe s invaliditetom postanu svjesni prisutnosti osoba s invaliditetom u Crkvi.

Izjavio je to na konferenciji za novinare u Zagrebu u prigodi Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom te poručio da treba prestati osobe s invaliditetom smatrati nesposobnima za to da budu u punom smislu pravi članovi Crkve sa svim pravima i dužnostima, dakle, jednaki i ostalim članovima Crkve.

Ne treba ih ni idealizirati i smatrati da su oni samom činjenicom da su osobe s invaliditetom pročišćeni i posvećeni, rekao je mons. Uzinić dodavši kako su oni jednaki kao i svi drugi sa svojim problemima i poteškoćama te sa svojom grješnošću koju je potrebno pročistiti.

Ono što je važno i što oni žele, naglasio je, jest to da mi svi osvijestimo kako se Isus Krist utjelovio u svakoga čovjeka, što onda uključuje baš svakoga čovjeka.

Predsjednik Vijeća za laike dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pročitao je čestitku osobama s invaliditetom prigodom njihova Međunarodnoga dana.

Isus je naš zajednički prijatelj i Crkva je naš zajednički dom, rekao je dodavši kako HBK želi utjecati pa i promijeniti način razmišljanja i paradigmu svoga odnosa s osobama s invaliditetom.

Planiramo, naglasio je, to sustavnije provoditi u trogodišnjem razdoblju s naslovom Obitelj osoba s invaliditetom u krilu Crkve.

Želimo osluškivati što nam te osobe imaju reći i prihvaćati što su te osobe spremne dati, dodao je mons. Glasnović. Važno je osvijestiti da živite među nama i da niste nevidljivi i skriveni, napomenuo je dodavši kako je prema podatcima u svijetu pa tako i u Hrvatskoj 15-ak posto osoba s invaliditetom.

Poručio je i kako žele uklanjati prepreke - fizičke barijere i mentalne zaprjeke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!