13:29 / 17.09.2019.

Autor: M.Š./Hina

Mopedistu prijeti kazna od čak 48 tisuća kuna

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Kaciga glavu čuva!" zajednički je projekt Policijske uprave varaždinske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.
Pooštrene kazne za prometne prekršaje mnoge su vozače natjerale da se ponašaju savjesnije, ali nisu utjecale na sve sudionike u prometu. Tako mopedistu koji je u Strmcu Podravskom, u Varaždinskoj županiji, počinio nekoliko prometnih prekršaja prijeti kazna od čak 48 tisuća kuna.

Potvrdio je to u utorak na predstavljanju preventivne akcije "Kaciga glavu čuva!" u Varaždinu voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave varaždinske Danijel Posavec. Dodao je da je riječ o najvećoj novčanoj kazni otkada su na snagu stupile zakonske izmjene.

Prema njegovim riječima, policijski službenici, u suradnji s interventnom jedinicom policije, zatekli su jučer 20-godišnjaka koji je vozio moped prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita, a bio je i pod utjecajem alkohola, s izmjerenih 0,73 g/kg.

- Osim toga, moped nije bio registriran ni osiguran, vozač nije nosio zaštitnu kacigu i, kad se sve to skupa zbroji, ispada da mu prijeti kazna od čak 48 tisuća kuna te izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, rekao je Posavec. Dodao je da je moguće, ako mu se ne izreče novčana kazna, da vozač završi u zatvoru do 60 dana. Bit će mu određeno i devet negativnih prekršajnih bodova.

"Kaciga glavu čuva!" zajednički je projekt Policijske uprave varaždinske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a podržava ga i osvajač FISE svjetskog kupa u BMX biciklizmu i potencijalni sudionik Olimpijskih igara u Tokiju Marin Ranteš.

- Kaciga je broj jedan na biciklima i na motorima. Meni je u posljednjih godinu dana sačuvala glavu više od šest puta tako da se bez kacige ne ide nikuda. Mnogi ne nose kacige jer misle da se u normalnom prometu kada koriste bicikl, bez skokova koje ja radim, ne može ništa dogoditi, ali, nažalost, može se pasti i razbiti glavu, poručio je Ranteš.

U sklopu projekta plakati s fotografijama Marina Ranteša postavljeni su uz prometnice te u svim osnovnim i srednjim školama u Varaždinskoj županiji, a cilj je podignuti svijesti mladih o važnosti korištenja zaštitne kacige.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!