09:35 / 31.05.2021.

Autor: Dorina Tikvicki/More/B.A./HRT

HTV-ova ekipa s čuvarima državne granice na moru

Ova gumena brodica ponos je Obalne straže

Ova gumena brodica ponos je Obalne straže

Foto: More / HRT

Na moru - oni čuvaju državnu granicu. Ekipa HTV-ove emisije More bila je s vojnim brodom Hrvatske ratne mornarice do isključivog gospodarskog pojasa te plinskih polja...

Gosti smo 2. Divizijuna Obalne straže RH i pogledom ispraćamo ophodni brod Hrvatska Kostajnica u redoviti nadzor na moru. Obalna straža u sastavu je HRM-a i temeljna joj je zadaća upravo učinkovit nazdor te zaštita prava i interesa naše zemlje na moru. Jedan od njih je i provođenje Zakona o morskom ribarstvu.


Zajedno s Lučkom kapetanijom i drugim tijelima državne uprave, Obalna straža također pomaže u ekološkim incidentima te traganju i spašavanju.


- 2. Divizijun Obalne straže u više je navrata sudjelovao u traganju i spašavanju. Spasili smo jednog čovjeka iz Medulina, britansku državljanku..., kaže Hrvoje Šestan, poručnik bojnog broda, zapovjednik OB-04.


- Najveća nagrada za uspješno traganje i spašavanje je sreća na licu spašene osobe, kaže Vlade Zoko, kapetan bojnog broda, zapovjednik 2. Divizijuna. 


Brod Modrulj 1 na koji nas ukrcavaju naši domaćini napravljen je od kompozitnog materijala, ojačan kevlarom. Ima dva brodska motora snage 73 kW i maksimalnu brzinu od 40 čvorova te je opremljen malom podvodnom ronilicom. Ova gumena brodica ponos je Obalne straže.


Cijelu priču pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!