Onečišćenje na plažama u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj

14.06.2023.

Zadnja izmjena 17:56

Autor: Hina/HRT

Sve riječke plaže spremne su za kupanje

Sve riječke plaže spremne su za kupanje

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

More u Primorsko-goranskoj županiji je gotovo posve izvrsne kakvoće, no kupanje se zbog onečišćenja trenutno ne preporuča na pet plaža, od kojih su tri onečišćene komunalnim otpadnim vodama, a dvije ugljikovodicima, poručuju iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Iz Dubrovačko-neretvanske županije danas su izvijestili da je na plaži Kobaš u Stonu zabilježeno kratkotrajno onečišćenje mora fekalijama, točnije bakterijom Escherichia coli, zbog čega se tamo do daljnjega ne preporuča kupanje.

Voditeljica Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a Darija Vukić Lušić kazala je u srijedu kako se kupanje u moru ne preporuča na trima plažama na području Novog Vinodolskog, jer su bile onečišćene komunalnim otpadnim vodama.


Riječ je o plažama Zagori kupalište zapad i istok te Bribirskoj obali, no, kvar zbog kojega je do onečišćenja došlo je uklonjen pa se očekuje da će novi nalazi potvrditi da je more i na tim plažama čisto te da će zabrana kupanja biti ukinuta.  


Kupanje se ne preporuča ni na plažama Klančić i Podkvarovo u Kostreni, koje su, kao i prije nekoliko mjeseci, onečišćene ugljikovodicima industrijskog porijekla, a stanje se redovito nadzire.

Hrvatska treća po kvaliteti mora u Europi


Prema objavi na internetskim stranicama Općine Kostrene, ta je općina ponovno uputila dopise s rezultatima monitoringa Državnom inspektoratu, Lučkoj kapetaniji i INA-i te sa zahtjevima za postupanje, s ciljem zaštite zdravlja ljudi i morskog okoliša, a dopis za zahtjevom za postupanje upućen je i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.


Darija Vukić Lušić dodala je da se kakvoća mora ove godine nadzire na 1008 lokacija na hrvatskom dijelu Jadrana, u sedam priobalnih županija, od kojih se 270 lokacija nalazi u Primorsko-goranskoj županiji.


Prema Europskom izvješću za 2022., Hrvatska, koja ima nešto strože kriterije, je treća po kvaliteti mora u Europi, nakon Cipra i Grčke, a i prethodnih godina je bila među prvih pet, rekla je.


O kakvoći mora na riječkim plažama, koju također nadzire županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, u srijedu je bilo riječi na kolegiju riječkog gradonačelnika Marka Filipovića.


Kako je rečeno, obavljeni su pripremni radovi i čišćenja te su sve riječke plaže spremne za kupanje.

Izvrsna kvaliteta na većini plaža


U ovoj godini obavljena su prva dva uzorkovanja i pokazala su izvrsnu kvalitetu mora za kupanje na većini plaža, a kakvoća mora nije bila nezadovoljavajuća ni na jednoj plaži.


Kakvoća mora je lani na većini riječkih plaža, na njih 86,16 posto, ocijenjena pojedinačnom ocjenom izvrsno, dobru kakvoću mora pokazalo je 5,36 posto uzoraka, ocjenu zadovoljavajuće ima 8,04 posto uzoraka, a nezadovoljavajuću ocjenu ima 0,45 posto ili jedan uzorak.


Tijekom prošle godine zabilježeno je kratkotrajno onečišćenje na lokaciji Kantrida zapad, koje nije bilo povezano s aktivnošću priobalnih izvora.


Uzorkovanja koja su uslijedila bila su zadovoljavajuće kakvoće pa nije bilo potrebe za postavljanjem obavijesti o zabrani kupanja.

More na plaži Kobaš u Stonu zagađeno fekalijama


Kratkotrajno onečišćenje mora fekalijama, točnije bakterijom Escherichia coli, zabilježeno je na plaži Kobaš u Stonu, zbog čega se tamo do daljnjega ne preporuča kupanje, izvijestili su u srijedu iz Dubrovačko-neretvanske županije.


Onečišćenje fekalijama potvrđeno je ispitivanjem kakvoće mora na tom kupalištu, koje je u utorak 13. lipnja proveo Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.


Utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plaži Kobaš prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli, navode iz Zavoda.


Uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja, a o onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!