17:09 / 29.12.2020.

Autor: M.M./Hina

MORH: 250 pripadnika HV-a pomaže Petrinji i Sisku

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Petrinji koju je pogodio razorni potres, trenutno je angažirano oko 130 vojnika, a vojnim helikopterima iz sisačke bolnice bolesnici će se prevoziti u Zagreb.
Oko 250 pripadnika Hrvatske vojske pomaže građanima i civilnim institucijama na području Siska i Petrinje, koju je danas, nakon razornog potresa, obišao i ministar obrane Mario Banožić poručivši stanovnicima Sisačko-moslavačke županije da neće biti prepušteni sami sebi.

- Potres 46 km od Zagreba, jačine 6,2 po Richteru, urušio se krov bolnice u Sisku

Novi, razorni potres magnitude 6,2 po Richteru pogodio je danas u 12,19 sati Petrinju. Angažirano je oko 250 vojnika dok su ostali pripadnici Hrvatske vojske u stanju pripravnosti i spremni za dodatno angažiranje sukladno potrebama, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

Na teren su odmah izašle snage Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu, ojačani timom specijalnih snaga uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na terenu se do 15 sati nalazilo 120 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HKoV-a, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Hrvatska kopnena vojska uputila je pet sanitetskih timova s vozilima na teren. Također, pružila je potporu u evakuaciji štićenika doma u Petrinji, dok je u vojarni u Petrinji osiguran privremeni smještaj za oko 150 civila.

Zapovjedništvo za potporu poslalo je u Petrinju i tri sanitetska tima s vozilima hitne pomoći, a upućeni su i timovi sa zadaćom raščišćavanja javnih površina sukladno zahtjevima lokalne samouprave. Zapovjedništvo za potporu dosad je angažiralo 120 pripadnika. Uz ljudstvo je upućena i određena količina flaširane pitke vode, individualnog cjelodnevnog obroka te posteljine i deka.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) također je pružilo potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera i jednog sanitetskog tima s vozilom. Dva helikoptera poletjela su iz Splita za Petrinju te prevoze pripadnike HGSS-a i potražne pse. Druga dva helikoptera poletjeli su iz Lučkog te su u pripravnosti za prijevoz Covid-19 pozitivnih bolesnika iz Siska za Zagreb. 

- Cijela Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane su uz Petrinju. Grad niti u jednom trenutku neće biti prepušten sam sebi, istaknuo je Banožić tijekom obilaska potresom pogođene Petrinje izrazivši sućut obiteljima stradalih u potresu.

Njihovu tugu i bol zbog ove tragedije dijeli cijela Hrvatska, a riječi utjehe u trenucima poput ovih zaista je nemoguće pronaći, rekao je ministar dodavši kako će Hrvatska vojska na terenu biti prisutna dokle god to bude potrebno.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj kazao je ranije da će se vojnim helikopterima iz sisačke bolnice bolesnici prevoziti u Zagreb.

Potvrdio je i informaciju da se u vojarni u Petrinji planira smjestiti oko 500 ljudi kojima su domovi oštećeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!