13:52 / 25.09.2020.

Autor: M.M./Hina

MORH: 29. obljetnica utemeljenja Glavnog stožera OS RH

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Ministarstvu obrane (MORH) obilježena je 29. obljetnica utemeljenja Glavnog stožera OS RH.
U Ministarstvu obrane (MORH) obilježena je 29. obljetnica utemeljenja Glavnog stožera OS RH uz poruku ministra obrane Marija Banožića da MORH podržava rad Glavnog stožera, posebno u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske i unaprjeđenju standarda hrvatskih vojnika.

Čestitajući pripadnicima Glavnog stožera OS RH, Banožić je istaknuo da se prisjećamo povijesnog događaja kada je prvi predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Franjo Tuđman ustrojio Glavni stožer Hrvatske vojske.

Zahvalio je generalu Antunu Tusu, prvom načelniku Glavnog stožera OS RH, kao i svim dosadašnjim načelnicima na stvaranju, razvoju i modernizaciji obrambenog sustava te hrvatskim braniteljima koji su obranili i oslobodili našu zemlju.

- Samo u sinergiji s MORH-om, a posebno u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske i unaprjeđenju životnog standarda hrvatskih vojnika, možemo doprinijeti jačanju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske, jačanju strateškog partnerstva s NATO-om i EU-om, međusobnom jačanju duha suradnje, razumijevanja i povjerenja, rekao je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera OS admiral Robert Hranj istaknuo je kako je osnivanje Glavnog stožera imalo neprocjenjivu važnost za utemeljenje i oblikovanje današnjih profesionalnih Oružanih snaga. Istaknuo je doprinos i postignuća Hrvatske vojske u ratnom i poslijeratnom razdoblju te brojne izazove s kojima se uspješno suočavala.

- Oružane snage stasale su i postale ponos hrvatske domovine, a Glavni stožer središte stručnog i kvalitetnog upravljanja Oružanim snagama, u kojem su uvijek radili odlučni i stručni ljudi koji su vizije pretvarali u stvarnost, nedostatke u prednosti, a prijetnje u izazove, kazao je Hranj.

U toj prigodi predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH pohvalio je jednog djelatnika Glavnog stožera, ministar obrane pohvalio je jednog i nagradio dva pripadnika, a načelnik Glavnog stožera pohvalio je četiri i nagradio pet pripadnika. Zamjenik načelnika nagradio je dvoje pripadnika dok je direktor Glavnog stožera pohvalio dva i nagradio četiri pripadnika Hrvatske vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!