MORH: Američki topnici izmješteni na vojni poligon kod Slunja

16.05.2021.

15:56

Autor: Hina/HRT/D.S.

Dolazak glavnine ljudstva američkih snaga na vježbu "Immediate Response 21"

Dolazak glavnine ljudstva američkih snaga na vježbu "Immediate Response 21"

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Pripadnici američke Nacionalne garde Floride stigli su tijekom vikenda u Hrvatsku kako bi na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja sudjelovali na međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate Response 21, izvijestilo je MORH.


Riječ je o pripadnicima 2. topničke bojne 116. pukovnije (2-116FA) u sastavu 53. brigadnog borbenog tima Nacionalne garde Floride čije ja oprema dopremljena prošlog tjedna morskim putem iz SAD-a u zadarsku luku Gaženica i ovih dana prevezena na vojni poligon kod Slunja.


Bojnik Željko Vuk, glavni planer MVV-a "IR21" izjavio je, u ime hrvatskih Oružanih snaga, da imaju priliku uvježbavati s topničkim postrojbama Oružanih snaga SAD-a i Slovenske vojske te da će po prvi raditi tako da će tri vojske raditi jedan dio topničke vježbe.


Pripadnici Oružanih snaga SAD-a, nadnarednik Richard Caton i razvodnik Philip Nguyen očekuju izvrsnu suradnju s pripadnicima Hrvatske vojske te kvalitetnu razmjenu znanja i iskustava.


- Uzbuđeni smo što smo ovdje i što ćemo sudjelovati u ovoj vježbi s iznimnim vojnicima i razmijeniti iskustva, rekao je Caton, napominjući da će središtu vježbe biti interoperabilnost, dok je Nguyen dodao da je veoma uzbuđen jer nikad nije bio izvan svoje zemlje.


Dan ranije, u subotu je u Hrvatsku stigao američki sustav protuzračne obrane Patriot te je dopremljen u vojarnu Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku. Taj sustav protuzračne obrane iz sastava je američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane te će u vježbi "Astral Knight 21" pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 21".


Sustav Patriot po prvi puta je razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Republike Hrvatske, ističu iz MORH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!