MORH: Banožić ima pravo na stan od 92 četvorna metra i naknadu za odvojeni život

19.11.2021.

16:36

Autor: Hina/HRT

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić ima pravo na korištenje službenoga stana od 92 četvorna metra i naknade za odvojeni život, sukladno Vladinim uredbama, priopćilo je u petak Ministarstvo obrane RH (MORH) na navode jednog medijskog portala.

MORH navodi da se veličina stana određuje sukladno smjernicama iz Uredbe Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba. Po toj Uredbi dužnosnik I. skupine, a to je ministar Banožić, ima pravo na stan površine veće od 60 četvornih metara.

Podsjećaju i kako temeljem Uredbe o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba dužnosnici iz I. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam imaju pravo na trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2. Dužnosnici iz II. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam imaju pravo na dvosoban stan ili stan površine od 40 četvornih metara do 60 četvornih metara dok dužnosnici iz III. skupine imaju pravo na jednosoban stan ili stan površine od 20 do 30 četvornih metara.

- S obzirom na to da I. skupina dužnosnika uključuje osobe koje obnašaju funkciju ministra (zajedno s osobama koje obnašaju funkciju predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade RH, potpredsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednika Vlade RH, predsjednika Ustavnog suda, glavnog državnog odvjetnika, predsjednika Državnog izbornog povjerenstva, odnosno predsjednika Vrhovnog suda te ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta), iste osobe ostvaruju pravo na trosoban stan ili stan površine veće od 60 četvorna metra, ističe MORH.

Sukladno tome, dodaju, na određenje kvadrature stana koji se na korištenje dodjeljuje dužnosnicima iz I. skupine ne utječe podatak o tome hoće li s njima živjeti ili ih privremeno posjećivati članovi najuže obitelji.

Vezano na naknadu za odvojeni život, MORH navodi da na nju ministar Banožić ima pravo temeljem Odluke o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređena kolektivnim ugovorima prema članku 5. Naknada za odvojeni život od obitelji, koja isključuje pravo na dnevnicu za obavljanje službenih poslova u mjestu prebivališta obitelji, mjesečno iznosi tisuću kuna. 

- Pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje se temeljem činjenice da supruga i troje djece ministra prebivaju u Vinkovcima, poručuju iz MORH-a.

Portal Telegram ustvrdio je da je ministar Banožić zbog velike obitelji 'dobio veliki stan u Zagrebu', a u isto vrijeme uzima naknadu za odvojeni život jer mu obitelj živi u Slavoniji.

Ministar Banožić kazao je među ostalim da je on došao u zadnjoj godini mandata i da tada nije bilo stanova na raspolaganju. U Zagrebu ih je bilo, kaže, svega 8-9 i u njih je trebalo bitno više uložiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!