MORH: Britanski razarač u posjetu HRM-u i gradu Splitu

30.10.2022.

12:47

Autor: HRT/Hina/J.L.

Razarač HMS Defender

Razarač HMS Defender

Foto: Arhiva HRM / MORH

Razarač HMS Defender, britanske Kraljevske ratne mornarice, uplovio je u splitski akvatorij u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Brod će u splitskoj gradskoj luci boraviti do 3. studenog, u sklopu aktivnosti bilateralne vojne suradnje s Ratnom mornaricom Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Osim protokolarnih prijema u splitskog Gradskoj upravi i Zapovjedništvu HRM-a, u programu je i posjet Kraljevskih marinaca satniji mornaričko- desantnog pješaštva u Pločama, zajednička uvježbavanja, sportski susreti te uvježbavanje sa snagama Flote HRM-a.

HMS Defender, razarač klase Daring, dužine je 152,4 metara, širine 21,2 metara, gaza 7,8 metara te istisnine 8000 tona. Razarač je u službi Kraljevske ratne mornarice od 2013., a matična luka broda je u Portsmouthu.

Posada broji 234 člana, a zapovjednik broda je kapetan fregate George Storton.

Razarači klase Daring okosnica su flote britanske Kraljevske mornarice. Sposobni su obavljati širok spektar zadaća iz domene pomorskog ratovanja te ujedno borbe protiv piratstva, suzbijanja krijumčarenja i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!