MORH: Na Mljetu desantni brod "Krka" obišao paljbeni položaj

18.02.2022.

13:14

Autor: P.F./HRT

Desantni brod minopolagač

Desantni brod minopolagač

Foto: Miranda Cikotic / Pixsell

Stanovnici Mljeta javili su medijima da je na otok stigao vojni desantni brod minopolagač "Krka" i dostavio veću količinu vojne opreme. Načelnik općine Mljet Đivo Market izjavio je da ništa ne zna o tome. Zatim je MORH nakon više upita medija o tom događaju na Mljetu izdao priopćenje vezano za aktivnosti Hrvatske vojske na otoku.

Na Mljet je u četvrtak upućen desantni brod minopolagač "Krka", izvijestili su iz Ministarstva obrane u petak dodajući kako je riječ o redovnoj aktivnosti popune vodom postaje obalnog motrenja Mljet i obilasku paljbenog položaja.

Sukladno planovima obuke, u sklopu redovne aktivnosti popune vodom postaje obalnog motrenja proveden je i obilazak paljbenog položaja na Mljetu, priopćili su iz MORH-a.

Iz MORH-a su podsjetili kako se paljbeni položaji mobilnih obalnih lansera nalaze na više lokacija diljem obale i otoka.

Ti se položaji, kako su dodali, redovito obilaze te se kroz vježbe provjeravaju fizički pristupi do njih, a obilasci se najčešće provode u sklopu aktivnosti popune vodom postaja obalnog motrenja na otocima, radi racionalizacije troškova.

"Sva vojna sredstva, nakon vježbe, vraćena su u matične vojarne. Napominjemo da su na mobilni obalni lanser bila ukrcana četiri kontejnera bez raketa", izvijestili su iz MORH-a.

Lokalni mediji objavili su fotografije desantnog broda minopolagača Krka na Mljetu, uz tvrdnje otočana da je na taj otok dostavio poprilično vojne opreme i osoblja.

Načelnik Mljeta Đuro Market kazao je kako ništa ne zna o tome da je desantni brod na Mljetu iskrcao vojsku i raketni sustav velikog dometa, piše Dubrovački.hr, ali da se raspitao kod mještana koji su mu potvrdili da je doplovio posebni trajekt.

"S obzirom na to da na otoku postoji vojarna u Saplunari, očekujem da su oprema i ljudstvo tamo smješteni", komentirao je načelnik te dodao kako vojska neke teme drži u tajnosti tako da ih nitko nije kontaktirao. Nije želio spekulirati ima li taj razmještaj veze s aktualnom ukrajinskom krizom, ali je dodao da Mljećani svakako očekuju odgovor o tome što je događa u njihovu susjedstvu.

O situaciji na Mljetu upitan je i predsjednik Zoran Milanović.

"Nema nikakvog razloga za zabrinutost. Vojska je prisutna na Mljetu. Sve je mirno... O ostalom će vas obavijestiti Ministarstvo, ako nisu na spavanju", rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!