MORH: EU odobrio projekt Zračne luke "F. Tuđman" za jačanje vojne pokretljivosti

13.01.2023.

15:19

Autor: Hina/HRT/V.G.

Zračna luka "Franjo Tuđman"

Zračna luka "Franjo Tuđman"

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Europska unija odobrila je više od 4 milijuna eura iz Fonda CEF, za financiranje rekonstrukcije manevarskih površina, kojima se unaprjeđuju civilno-vojne operabilnosti zagrebačke Zračne luke "Franjo Tuđman", priopćilo je u petak Ministarstvo obrane RH.


Međunarodna zračna luka Zagreb - Franjo Tuđman prijavila je projekt na natječaj EU-a za sufinanciranje iz fonda CEF (Connecting Europe Facility) za vojnu pokretljivost, a jedan od uvjeta za dobivanje sredstava je bila i potpora Ministarstva obrane RH (MORH) u vidu obrazloženja korisnosti projekta za Oružane snage RH, dodaje se.

Projekt, uz ostalo, uključuje rekonstrukciju dijelova staze za vožnju, zamjenu elektroničke opreme i instalacija te zamjenu dijela vertikalne signalizacije na manevarskim površinama zračne luke.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da će taj projekt, koji sufinancira EU, pridonijeti daljnjem razvoju sposobnosti Hrvatske vojske.

Cilj ovog projekta je, među ostalim, i jačanje međuresorne suradnje u kontekstu izgradnje prometne infrastrukture civilno-vojno namjene. Odobrenjem financiranja sredstvima iz fonda Europske unije potvrđena je vrijednost ovog projekta, kao i važnost suradnje vojnih i civilnih institucija, istaknuo je ministar Banožić. Dodao je kako vjeruje da će se tim putem i intenzitetom nastaviti.

Poziv za poboljšanje vojne pokretljivosti u okviru CEF instrumenta raspisan je u svibnju 2022. godine, a na njega su stigle 63 prijave iz cijele Europske unije, u vrijednosti većoj od 1,5 milijardi eura, od kojih je 35 odobreno u vrijednosti od 616 milijuna eura.

Ministarstvo obrane je u 2022. u suradnji s drugim nadležnim središnjim tijelima državne uprave prihvatilo Plan za vojnu pokretljivost, gdje je jedan od ciljeva i jačanje međuresorne suradnje i pripreme projekata za moguće sufinanciranje iz europske financijske omotnice za vojnu pokretljivost, za izgradnju prometne infrastrukture civilno-vojne namjene.

S tim u vezi Ministarstvo obrane također provodi uspješnu suradnju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, priopćio je MORH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!