MORH: Imenovan zamjenik direktora Centra za sigurnosnu suradnju - RACVIAC

31.08.2023.

19:20

Autor: J.L./Hina/HRT

MORH

MORH

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Na dužnost zamjenika direktora u Centru za sigurnosnu suradnju RACVIAC, odlukom ministra obrane, imenovan je kontraadmiral Predrag Stipanović, a u postupku je imenovanje na dužnost Vojnog predstavnika RH pri NATO i EU za general-pukovnika Borisa Šerića, izvijestili su iz MORH-a.

Nakon provedene procedure internog oglasa sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama RH, za popunu dužnosti zamjenika direktora u Centru za sigurnosnu suradnju RACVIAC odlukom ministra obrane imenovan je kontraadmiral Predrag Stipanović, a u postupku je u skladu sa Zakonom o obrani imenovanje na dužnost Vojnog predstavnika Republike Hrvatske pri NATO i EU u Stalnom predstavništvu RH pri Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora za general-pukovnika Borisa Šerića, stoji u priopćenju.

Kontraadmiral Predrag Stipanović diplomirani je inženjer pomorskog prometa. Završio je Ratnu školu Ban Josip Jelačić. Pristupio je u Hrvatsku vojsku 28. rujna 1991. Tijekom službe obnašao je niz dužnosti, a na novu dužnost dolazi s mjesta pročelnika Vojnog ureda u Uredu predsjednika RH. Za svoj rad i ostvarene rezultate ocjenjivan je visokim službenim ocjenama te je više puta pohvaljen i nagrađen. Odlikovan je Spomenicama Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista i Redom bana Jelačića.

General-pukovnik Boris Šerić ima zvanje magistra inženjera prometa. U SAD-u je diplomirao na National Defence University, Dwight D. Eisenhower School for National Security and Resource Strategy i stekao je zvanje Master of science in national resource strategy. Završio je Ratnu školu Ban Josip Jelačić. U obranu suvereniteta RH uključio se u siječnju 1991. kao pripadnik MUP-a, a 8. listopada 1991. postao je pripadnik 4. gardijske brigade Pauci. Sudjelovao je u mirovnim misijama UNMOGIP u Indiji i Pakistanu i ISAF u Afganistanu. Na novu dužnost dolazi s mjesta zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Odlikovan je Spomenicama Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista i Redom bana Jelačića, Medaljama Oluja, Ljeto 95, Iznimni pothvati, medaljama za sudjelovanje u UN misiji UNMOGIP i u međunarodnoj operaciji ISAF i dr.

Iz Ureda Predsjednika ranije su izvijestili da je predsjednik Vlade Andrej Plenković zajamčio predsjedniku Zoranu Milanoviću da će ministar obrane ispuniti ranije dogovorene i usuglašene prijedloge kandidata te da će se u najbržem mogućem roku provesti procedure predlaganja Vojnog predstavnika RH pri NATO i EU, te imenovanje zamjenika direktora Centra za sigurnosnu suradnju RACVIAC.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su također da su, sukladno odredbama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snaga RH, odlukama Predsjednika Republike Hrvatske i ministra obrane, na nove dužnosti u Hrvatskoj vojsci i Ministarstvu obrane imenovani i raspoređeni visoki časnici, admirali i generali.

General-bojnik Krešo Tuškan raspoređen je na dužnost direktora Glavnog stožera OS RH, general-bojnik Slaven Zdilar imenovan je na dužnost zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman, a general-bojnik Denis Tretinjak raspoređen je na dužnost načelnika Operativne uprave Glavnog stožera OS RH. Komodor Milan Blažević imenovan je na dužnost zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske. Brigadni general Ivan Zelić raspoređen je na dužnost načelnika Personalne uprave Glavnog stožera OS RH, a brigadni general Perica Turalija na dužnost zamjenika glavnog inspektora obrane. Brigadir Jozo Matković raspoređen je na dužnost načelnika Uprave za logistiku Glavnog stožera OS RH, brigadir Mirko Stošić imenovan je na dužnost zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a brigadir Tihomir Zebec na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Navedeni časnici Hrvatske vojske, generali i admirali stupaju na dužnost 1. rujna 2023., priopćeno je iz MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!