15:56 / 14.09.2020.

Autor: Hina

MORH: Kanader gasio požar na području Velike Glave u zaleđu Skradina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, odnosno od 15. lipnja do zaključno 13. rujna, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 46 požara.
Jedan kanader CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je u ponedjeljak u akciji gašenja požara na lokaciji Velika Glava kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, odnosno od 15. lipnja do zaključno 13. rujna, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 46 požara (20 u Šibensko-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj,  dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 260 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7600 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta.

Uz gašenje požara provedeno je i 29 protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio angažiran 13 puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!