Kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica

22.03.2023.

16:23

Autor: HRT/IMS

Kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica

Kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica

Foto: HTV / HRT

Tijekom obuke u utorak na letjelištu Buševec kod Velike Gorice došlo je do pada letjelica BZS SkyLark I zbog tehničkih problema, a ozlijeđenih nije bilo, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo obrane.


Letjelica je pala jučer na nenaseljeno područje, pronađena je, a prilikom pada nije bilo ozlijeđenih osoba te nije nastala druga materijalna šteta izuzev na letjelici, stoji u priopćenju.

Riječ je o letjelici iz kategorije mini besposadnih zrakoplovnih sustava, raspona krila do 2 metra i težine oko 4,5 kilograma.

U tijeku je utvrđivanje uzroka pada letjelice BZS SkyLark I.

Inače, letjelica se koristi za nadziranje i taktičko izviđanje. Ta letjelica ima sposobnost slanja snimki u realnom vremenu u baznu stanicu. Osim Hrvatske vojske, njome se koriste izraelska, francuska, kanadska, mađarska, češka, poljska i još nekoliko svjetskih vojski.

Pad slične letjelice dogodio i 2008. godine prilikom vježbe u Gašincima kada se jedna letjelica zapalila, a na drugoj su zabilježena manja oštećenja. Odgovoran za pad letjelice tada je bio pripadnik Hrvatske vojske koji je njom upravljao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!