MORH: MiG-21 presreo zrakoplov kod Bjelovara, oglasio se i MUP

08.08.2023.

20:09

Autor: Hina/HRT

Borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva presreo zrakoplov kod Bjelovara

Borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva presreo zrakoplov kod Bjelovara

Foto: Milan Sabic / Pixsell

Borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 izvršio je u utorak kod Bjelovara presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Riječ je o zrakoplovu oznaka N310FW koji se nije javljao na radio vezu, nakon čega je zrakoplov sletio na aerodrom Brezovac kod Bjelovara. U zrakoplovu su bile dvije osobe, a o svemu je obaviještena i policija, navodi se u priopćenju.


U zrakplovu bile dvije osobe


Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.


Uspješna provedba ove zadaće potvrdila je deklariranu sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a, poručuju iz MORH-a. 


Policija o presretanju civilnog zrakoplova: Riječ je o nesporazumu u komunikaciji


Civilni zrakoplov kojeg je u utorak presreo borbeni zrakoplov MiG-21 HRV-a imao je svu potrebnu dokumentaciju za let, u njemu se nalazio njemački državljanin koji je krenuo pomoći kolegi u Bjelovar, a došlo je do nesporazuma u komunikaciji, doznaje se iz bjelovarsko-bilogorske policije.


Dogodio se nesporazum u komunikaciji. U zrakoplovu se nalazio njemački državljanin koji je došao pomoći kolegi u Bjelovar vezano uz njegov zrakoplov, a za let je imao svu potrebnu dokumentaciju. Problem je nastao kada nije mogao uspostaviti vezu sa zagrebačkom kontrolom leta pa se javio splitskoj, no u Zagrebu su već digli ratno zrakoplovstvo", rekla je glasnogovornica PU bjelovarsko-bilogorske Maja Barbir Grubić.


Riječ je o zrakoplovu koji bi ionako sletjelo u Brezovcu, no ovo je svakako primjer dobre reakcije nadležnih službi, izjavila je za regionalni portal klikni.hr.


Ministarstvo obrane ranije danas izvijestilo je kako je borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 izvršio kod Bjelovara presretanje civilnog zrakoplova oznaka N310FW koji je ušao u hrvatski zračni prostor jer se u tom avionu nitko nije javljao na radio vezu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!