MORH: Nakon kanadera i helikopter poslan na požarište u Sloveniju

21.07.2022.

10:56

Autor: T.D./HRT/Hina

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Foto: Milan Sabic / Pixsell

Nakon kanadera, helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s opremom za gašenje požara iz vojarne Knez Trpimir u Divuljama upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH).

Tijekom jučerašnjeg dana kanader je u devet naleta izbacio 48 tona vode na opožareno područje.

- Drugi dan zaredom protupožarne zračne snage pomažu u gašenju požara u susjednoj Sloveniji, gdje pomažu i hrvatski vatrogasci, poručio je ministar obrane Mario Banožić uz zahvalu pilotima, tehničarima i vatrogascima koji svojim doprinosom nastoje zaštititi živote i imovinu naših susjeda i prijatelja.

U priopćenju se ističe kako je ministar obrane donio je Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu upućenog Ravnateljstvu civilne zaštite RH i odobrenja glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji helikopter će se vratiti u matičnu bazu u vojarnu Knez Trpimir u Divuljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!