MORH: Odlazak helikoptera u Ukrajinu vojna je tajna, sve ide planiranom dinamikom

05.05.2023.

12:21

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Mi-8 helikopteri namijenjeni za Ukrajinu

Mi-8 helikopteri namijenjeni za Ukrajinu

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Doniranje hrvatskih vojnih helikoptera Ukrajini vojna je tajna, ali sve odvija planiranom dinamikom, priopćio je MORH u petak.

- Svi detalji oko donacija Ukrajini predstavljaju klasificirane podatke te ih sukladno propisima o zaštiti tajnosti podataka, nismo u mogućnosti iznositi u javnost, objavio je MORH.

- Ali sve materijalne donacije Ukrajini odvijaju se planiranom dinamikom, naglašava se.

MORH se oglasio nakon što je dio medija planirane letačke aktivnosti iznad Zagreba i Zagorja povezao s odlaskom helikoptera u Ukrajinu.

Helikopteri HRZ-a koji se spominju u pojedinim medijskim napisima, nalaze na planiranim aktivnostima te nema nikakvog razloga za uznemirenost i zabrinutost građana.

- Naglašavamo kako se sve aktivnosti HRZ-a provode u područjima propisanih zona letenja sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Ministar obrane Mario Banožić bio je u Ukrajini krajem ožujka i nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim izjavio kako očekuje da će 14 transportnih helikoptera koje Hrvatska donira Ukrajini "uskoro" stići u tu zemlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!