MORH oštro demantira tvrdnju Ureda Predsjednika da ministar obrane laže

21.10.2021.

19:10

Autor: P.F./HRT

Ministarstvo obrane

Ministarstvo obrane

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula izazvalo je sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića te su se ponovno uzburkali odnosi na između Pantovčaka i Banskih dvora.

Nakon što je priopćenje poslao Ured predsjednika naslovljen "Ministar obrane uporno lažima obmanjuje hrvatsku javnost", reagiralo je Ministarstvo obrane svojim priopćenjem.

Prenosimo ga u cijelosti: 

Akt koji je objavio Ured PRH od načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja je datiran s danom 11. listopada 2021., ali nije ga toga dana zaprimio Kabinet ministra nego onako kako je rekao u svojoj izjavi ministar obrane. 

Načelnik Glavnog stožera OSRH bio je upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju kao što je ministar javno komunicirao.

Glavni stožer OSRH je 14. listopada 2021., donio Rješenje kojim se brigadir Elvis Burčul stavlja izvan dužnosti na raspolaganje s danom 15. listopada 2021. zbog isteka imenovanja na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Ministarstvo obrane oštro demantira tvrdnju Ureda Predsjednika da ministar obrane laže kada govori o tome da je zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen i da je taj Zakon po tvrdnji Ureda Predsjednika donesen 1999.

Očito je da Ured Predsjednika Republike Hrvatske ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH što je i razumljivo jer nije poslodavac Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o Zakonu koji je donesen u vrijeme Vlade kojoj je na čelu bio Zoran Milanović 2013. godine i koji je mijenjan i dopunjavan 2015., 2016., 2018. i 2019. godine. I po tom Zakonu brigadiru Elvisu Burčulu prestala je djelatna vojna služba s mogućnošću ostvarivanja prava na starosnu mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelanih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Ovdje nije riječ o prijevremenom umirovljenju već o časniku koji je imao više od 40 godina mirovinskog staža i ostvaruje pravo na punu starosnu mirovinu sukladno navedenom Zakonu.

Nije točna tvrdnja da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz Hrvatske vojske. Takve tvrdnje su neprimjerene, neutemeljene i proizvoljne te nemaju uporišta u zakonima u području obrane.

Ministarstvo obrane ističe da je svatko dužan držati se Ustava i zakona i izričite odredbe članka 216. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je propisano da je prijam i prestanak službe u OSRH u nadležnosti Ministarstva obrane, navodi se u priopćenju MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!