12:08 / 30.09.2018.

Autor: I.H./HRT

MORH-ov helikopter dežura na požarištu kod Orebića

-

-

Foto: - / -

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (od 1. lipnja) zračne su snage, zaključno s 28. rujna, sudjelovale u gašenju 75 požara.
Posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava PP NOS OS-a RH danas je angažirana za prijevoz jednog vatrogasca i spremnika vode, tzv. kruške, s nogometnog igrališta u Orebiću na Pelješcu do nepristupačnih područja na požarištu kod toga mjesta.

Jučer poslijepodne kopnene snage PP NOS OS-a RH premještene su iz vojarne u Benkovcu u vojarnu u Pločama. U pripravnosti su i bit će angažirane sukladno stanju na požarištima na jugu Hrvatske. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (od 1. lipnja) zračne su snage, zaključno s 28. rujna 2018., sudjelovale u gašenju 75 požara (22 u Splitsko-dalmatinskoj, 21 u Zadarskoj, 18 u Šibensko-kninskoj, 12 u Dubrovačko-neretvanskoj te po jednog u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Ostvarile su 2166 letova, oko 475 sati naleta, izbacile oko 10.000 tona vode, utrošile 2538 litara pjenila te su helikopterima Mi-8 MTV na požarišta prevezle 114 vatrogasca i vojnika i 12 tona tereta.

Kopnene vojne snage bile su angažirane tri puta - na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša 103 pripadnika PP NOS OS-a RH, na požarištu Mokalo-Podstup kod Orebića na Pelješcu 102 pripadnika te na požarištu Kula Norinska 52 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je 67 protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama u priobalju, a tim besposadnih zrakoplovnih sustava za rano otkrivanje požara bio je angažiran 11 puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!