17:34 / 09.02.2018.

Autor: HRT

MORH: počela obuka 341 ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Foto: STO/ Ž. Raguž (MORH)

Foto: STO/ Ž. Raguž (MORH)

Foto: - / -

Na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provest će osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan Hrvatske kopnene vojske u Požegi.
Danas je u Središtu za temeljnu obuku Hrvatske kopnene vojske u Požegi počela obuka 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Oružanim snagama RH i 1. naraštaja ročnika kandidata za vojne specijaliste, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Služenje je počelo prihvatom ročnika i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju. U ovom naraštaju prihvaćen je 341 ročnik, od kojih je 47 ročnica. Na obuku ročnika kandidata za vojne specijaliste pristupilo je pet ročnika, među kojima je jedna ročnica.

Pred ročnicima je tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i svladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provest će osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan Hrvatske kopnene vojske u Požegi.

Prva faza obuke od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi. Druga faza obuke traje pet tjedana i provodi se u vojarni, na Logističkom vježbalištu Glavica i na strelištu Novo Selo u terenskim uvjetima.

Treća faza obuke od jednog tjedna provodi se također u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi.

Ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva, i time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu.

Završetak obuke ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju planiran je 6. travnja, a ročnika kandidata za vojne specijaliste do 1. ožujka.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. do 2017. dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo 6988 ročnika, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!