12:02 / 17.02.2020.

Autor: HRT

MORH: Potpisano 38 ugovora s domaćim proizvođačima vojne opreme i usluga

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Ministarstvu obrane potpisano je 38 ugovora s domaćim proizvođačima o nabavi vojne opreme i usluga.
U Ministarstvu obrane potpisano je 38 ugovora s domaćim proizvođačima o nabavi vojne opreme i usluga.

Ovogodišnji plan javne nabave iznosi oko 2 milijarde i 200 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, rekao je ministar obrane.

Pri tom je izrazio zadovoljstvo što već 4 godine nema niti jedan klasificirani predmet javne nabave što smatra velikim postignućem.

- Danas potpisujemo 38 ugovora, ukupne vrijednosti oko 453 milijuna kuna, što je u odnosu na 2019. godinu povećanje od oko 140 milijuna kuna. Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako MORH nije samo potrošač, već i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda, rekao je Damir Krstičević, ministar obrane.

- Naši vojnici danas moraju biti sposobni djelovati u različitim dijelovima svijeta. To je doista izazovna zadaća. Naša i vaša zadaća je omogućiti im najbolju moguću opremu kako bi bili sposobni uspješno obavljati svoje zadaće u različitim sigurnosnim, klimatskim i svim drugim uvjetima, naglasio je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH.

Ministar obrane ustvrdio je da se proizvode hrvatske vojne industrije ne kupuje "zato što su naši" već zbog njihove konkurentnosti i kvalitete.

- Dičimo se i hvalimo s obalnim ophodnim brodom proizvedenim u Brodosplitu. Početne teškoće koje smo imali tijekom gradnje prototipa otklonjene su i ove godine započinjemo gradnju prvog iz serije obalnih ophodnih brodova, kaže Krstičević.

- Đuro Đaković ove godine završava s generalnom revizijom tenkova M-84. Potencijal te kompanije vidimo u daljnjoj modernizaciji tenkova, ali i u nadolazećem projektu opremanja Hrvatske vojske impresivnim borbenim vozilima pješaštva Bradley, rekao je ministar istaknuvši da sve hrvatske tvrtke imaju potporu MORH-a, pogotovo kada je riječ o inovacijama i ulaganju u nove tehnologije.

Krstičević je najavio da se predaja drugog obalnog ophodnog broda planira na Dan HRM-a 18. rujna 2021., predaja druga dva broda do 2022. godine, dok će posljednji, peti obalni ophodni brod biti u rukama HRM-a do 2023. godine.

- Hrvatska vojska i obrambena industrija usko su vezane i međusobno ovisne. Nema snažne Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije, to uvijek mora biti naš zajednički cilj", poručio je ministar obrane.

Šundov:  Zadovoljni hrvatski vojnik najbolji je promotor i preporuka kvalitete hrvatskih proizvoda

-
Pred nama je odgovornost osiguranja potrebnih sredstava i umješno korištenje opreme, a pred vama razvoj i proizvodnja svega što Hrvatska vojska treba za provedbu svojih zadaća. Izazov je velik na obje strane, ali uspjeh je moguć, što dokazuje i dosadašnja praksa, kaže Šundov.

Po njegovim riječima, zadovoljni hrvatski vojnik opremljen hrvatskim proizvodima najbolji je promotor i preporuka kvalitete tih proizvoda.

Predstavnici hrvatskih tvrtki zahvalili su MORH-u i Hrvatskoj vojsci na potpori koju im pružaju iz godine u godinu.

Hrvoje Kekez iz Đuro Đaković grupe ističe da je hrvatska obrambena industrija pokazatelj snage i jačine Hrvatske vojske, pri čemu svi zajedno svojim radom i proizvodima smanjuju njezinu ovisnost o uvozu.

Tomislav Debeljak iz Brodosplita pozdravio je opremanje Hrvatske vojske hrvatskim proizvodima i zahvalio Vladi na podršci koju pružaju hrvatskim poduzetnicima.

- Odluka da se Hrvatska vojska oprema proizvodima domaćih proizvođača ne samo da je domoljubna, već prvenstveno ekonomski opravdana. Naime, od svake kune koju se danas ovdje potpisuje u državni proračun vratit će se barem 40 lipa, istaknuo je Debeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!