20:12 / 19.11.2021.

Autor: B.A./HRT

MORH potvrdio: Banožić je u dva navrata letio zrakoplovom Pilatus PC-9

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon medijske objave da je ministar obrane Mario Banožić ljetos dvaput letio vojnim avionom iz Zemunika u Zagreb, oglasili su se iz MORH-a potvrdivši da je ministar koristio zrakoplov Pilatus PC-9 te poručivši da je sve u skladu s Pravilnikom o letenju vojnih zrakoplova. Tijekom večeri oglasio se i sam Banožić, koji je rekao da se radi o orkestriranoj kampanji.


24 sata objavili su kako je Banožić letio avionom Pilatus PC-9, te da je prvi put išao na sastanak, a pilot ga je pričekao u Zagrebu i vratio u Zadar, dok se drugi put vraćao sa sastanka u Zemuniku. Radi se, navode, o zrakoplovu 392. eskadrile 93. Zračnog krila HRZ-a, koji se koristi za obuku pilota, dvosjedu predviđenom za pilota/instruktora letenja i kopilota/učenika letenja.


MORH je večeras u priopćenju potvrdio kako je Banožić u dva navrata letio zrakoplovom Pilatus PC-9.


- Oba leta realizirana su u sklopu planirane obuke pilota 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te bi se oni odvili i bez prisustva ministra. Let Pilatusom PC-9 bio je na prijedlog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Napominjemo kako je sat leta Pilatusom PC-9 deseterostruko jeftiniji od sata leta helikopterom, a usto je bila ljetna sezona i helikopteri su bili angažirani na gašenju požara i za hitne medicinske prijevoze, stoji u priopćenju.  


Navode i kako je Banožić prvi put letio kako bi prisustvovao sastanku s predsjednikom Vlade RH i generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak", dok je drugi let bio na poziv Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu uvježbavanja pilota na ruti od Zemunika do Zagreba, nakon službenog boravka u Zemuniku i sastanka sa zapovjednicima HRZ-a vezano uz protupožarnu sezonu.  


- Također napominjemo kako je ministar prije leta prošao potrebnu pripremu za let i bio je adekvatno opremljen. Sve navedeno u skladu je s Pravilnikom o letenju vojnih zrakoplova članak 54. stavku 3., prema kojem letenje vojnim zrakoplovima iznimno može biti odobreno i drugim osobama koje nisu osposobljene za letenje na određenom tipu vojnog zrakoplova, a te osobe ne smatraju se članovima posade zrakoplova, stoji u priopćenju MORH-a.

Banožić je na svom profilu na Facebooku rekao da se radi o orkestriranoj kampanji.


- Zanimljiva je ova orkestrirana kampanja. Nevjerojatno je koliko truda ulažu da mi bilo što pronađu. Poručujem im - uzalud vam trud svirači. Sve što radim, radim po zakonu i u interesu Republike Hrvatske. Nećete me zastrašiti i neću popustiti pritiscima isfrustriranih kompleksaša i lobija kojima sam trn u oku, rekao je Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!