18:35 / 06.02.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/B.A./HRT

MORH predstavio plan nabave težak 2,2 milijarde kuna

-

-

Foto: - / -

Ugovora nema niti je moguće da bude ove godine neki Ugovor, rekao je ministar obrane Damir Krstičević
Ministarstvo obrane predstavilo je plan nabave za ovu godinu vrijedan 2 milijarde i 200 milijuna kuna. Ugovor o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova planira se zaključiti do kraja godine, kao i ugovor o izgradnji novog ophodnog broda obalne straže.

Tko će biti novi čuvar hrvatskog neba? Odgovor na ovo pitanje, poručuju u MORH-u, doznat ćemo do kraja godine. 7. svibnja otvaraju se ponude.

- Da se izabere dobro priuštivo rješenje, da se izabere dobar avion i da se donese odluka. Dakle, Ugovora nema niti je moguće da bude ove godine neki Ugovor, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Jer, tvrde u MORH-u, ponude treba analizirati do zadnjeg detalja. S puno više optimizma najavljuje se nabava novog ophodnog broda. Dosad je mornarici isporučen samo jedan prototip koji se nakon brojnih ispitivanja pokazao dobrim rješenjem.

- Sad smo u fazi pregovora i ja se nadam da ćemo to do 17. veljače potpisati s firmom koja je to napravila da bi ona napravila drugi brod sa svim naučenim lekcijama i poboljšanjima koja je potrebno napraviti za taj drugi brod, rekao je Krstičević.

Nastavak velikih ulaganja najavljuje se i u kopnenoj vojsci. Najvažnije je završiti generalnu reviziju tenkova T84, početi uvoditi borbena pješačka vozila Bradley i završiti gradnju vojarne u Vukovaru.

- S obzirom na to da su ljudi najvažniji, naša zadaća je omogućiti im je najbolju obuku i opremu kako bismo ih osposobili za uspješno obavljanje zadaća u različitim sigurnosnim, klimatskim i svakim drugim uvjetima, rekao je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera.

Ambiciozan, 2 milijarde i 200 milijuna kuna težak plan nabave Ministarstvo obrane tradicionalno je predstavilo pred saborskim Odborom kojim predsjeda oporba. No zamjerki nije bilo - samo pohvale.

- Ne vidim razloga da i neka druga tijela javne vlasti rade ovakav posao na godišnjoj razini i to prezentiraju javnosti i sigurno bi tada i svijest o transparentnosti i odgovornosti bi bila još veća u društvu, rekao je Igor Dragovan, predsjednik saborskog Odbora za obranu (SDP).

U ovoj je godini jedan od strateških ciljeva MORH-a osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti, a u kompleksu na zagrebačkom Črnomercu završiti gradnju vojnog hotela koji će nositi ime Grada Heroja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!