MORH prodaje pse proglašene nesposobnima za obuku u HV-u

06.04.2023.

15:47

Autor: Hina/E.P.C.

Belgijski ovčar

Belgijski ovčar

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Ministarstvo obrane potvrdilo je medijske natpise da putem javnog natječaja prodaje svoje službene pse, a riječ je o psima koji su proglašeni nesposobnima za daljnju obuku u vojsci te im je važno da svaki nastavi životni vijek kao voljeni kućni ljubimac.


Četiri belgijska i jedan njemački ovčar traže nove vlasnike, MORH želi da budu voljeni kućni ljubimci 


Portali su objavili kako je MORH objavio natječaj kojim prodaje pet službenih pasa, a riječ je o četiri belgijska i jednom njemačkom ovčaru, koji su proglašeni nesposobnima za daljnju obuku.


Po početnoj cijeni od 100 eura za psa, na natječaj se mogu javiti pravne i fizičke osoba, hrvatski državljani, pod uvjetom da ponudu dostave na propisanom Obrascu javne ponude, sukladno uvjetima iz javnog poziva.


Takvim pristupom zbrinjavanja svojih službenih pasa, Ministarstvo obrane pokazuje koliko nam je važno da svaki službeni pas nastavi svoj životni vijek kao voljeni kućni ljubimac, poručili su iz MORH-a u priopćenju.


Naveli su da je Snježana Grđan, doktorica veterine iz MORH-ove Službe za vojno zdravstvo, pojasnila da se prodaju psi proglašeni nesposobnima za daljnju obuku u Hrvatskoj vojsci.


Obučni centar vodiča i službenih pasa "Satnik Krešimir Ivošević" registriran za uzgoj tri pasmine 


Napomenula je da MORH i Oružane snage imaju Obučni centar vodiča i službenih pasa "Satnik Krešimir Ivošević".


Rješenjem Ministarstva poljoprivrede taj je centar registriran za uzgoj kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji i to pasa pasmine njemački, belgijski i nizozemski ovčar, koji su registrirani kod Hrvatskog kinološkog saveza i imaju rodovnice.


Sukladno tome, ističu u MORH-u, svoje i službene pse Oružanih snaga RH u mogućnosti su ustupiti drugim tijelima državne uprave ili ih prodati pravnim i/ili fizičkim osobama, što se provodi dulji niz godina, sukladno Pravilniku Ministarstva obrane o načinu materijalnog zbrinjavanja.


Iz MORH-a napominju da su tako u veljači ove godine takvi službeni psi ustupljeni Ministarstvu pravosuđa, Upravi za zatvorski sustav i probaciju, a ranijih godina prodani su Ministarstvu unutarnjih poslova.


Zdravi i fizički sposobni psi koji ne mogu obavljati vojne zadaće 


Nesposobnost službenog psa za daljnju obuku znači da je riječ o psu koji je u potpunosti zdravstveno i fizički sposoban, ali zbog svog slabo razvijenog plijenskog nagona ili tendencije prevelike razigranosti ne može obavljati potrebne vojne zadaće.


U MORH-u ističu i da je najviše ponuđena cijena za pse u javnom natječaju, koja po portalima početno iznosi sto eura, određena kao parametar isključivo zato što se jedina može objektivno ocijeniti.


Kao ključno, navode da svaki kupac službenog psa s MORH-om potpisuje ugovor kojim su jasno propisani i definirani uvjeti koje je budući vlasnik obavezan osigurati kako bi pas živio u adekvatnim i sigurnim uvjetima.


Utvrdi li se da pas živi u neadekvatnim uvjetima, kažu, može se i oduzeti vlasniku.


"Upravo ovakvim pristupom zbrinjavanja svojih službenih pasa Ministarstvo obrane pokazuje koliko nam je važno da svaki službeni pas nastavi svoj životni vijek kao voljeni kućni ljubimac. Zbog svega navedenog, određen je i najniži mogući financijski iznos za kupnju psa, a koji je koordiniran s Hrvatskim kinološkim savezom", navode u MORH-u.


Drugim riječima, dodaju, riječ je o simboličnoj cijeni koju je vlasnik spreman ponuditi za svojeg budućeg kućnog ljubimca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!