18:59 / 20.11.2020.

Autor: V.K./Hina

MORH: Provedena NATO-ova vježba kibernetičke obrane Cyber Coalition 2020.

Foto: MORH

Foto: MORH

Foto: - / -

U Ministarstvu obrane RH održan je Dan uvaženih gostiju NATO-ove vježbe kibernetičke obrane pod nazivom Cyber Coalition 2020.
U Ministarstvu obrane RH održan je Dan uvaženih gostiju NATO-ove vježbe kibernetičke obrane pod nazivom Cyber Coalition 2020., a u vježbi je potvrđena sinergija triju sektora, akademske zajednice, privatnog sektora i državne institucije, priopćeno je iz MORH-a.

NATO-ova vježba kibernetičke obrane Cyber Coalition 2020. provedena je od 16. do 20. studenoga u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT). Cilj je bio poboljšanje koordinacije i suradnje te ojačavanje sposobnosti savezničkih i partnerskih zemalja u zaštiti i obrani kibernetičkog prostora NATO-a, kao i podizanja sposobnosti provedbe vojnih operacija unutar kibernetičkog prostora.

U vježbi je sudjelovalo 30 zemalja članica NATO-a, četiri partnerske zemlje, institucije Europske unije te predstavnici industrije i akademske zajednice.
Vježba Cyber Coallition 2020. ove je godine prvi put provedena u virtualnom okružju zbog propisanih mjera za sprječavanje širenja pandemije izazvane koronavirusom.

U 13. izdanju vježba je provedena na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama, uključujući Hrvatsku. Vježbom se upravljalo iz NATO-ova kibernetičkog poligona u estonskom gradu Tartuu, navode iz MORH-a.
Cyber Coalition podrazumijeva testiranje operativnih i pravnih postupaka, razmjenu informacija te rad s industrijom i partnerima u potpori savezničkih i nacionalnih sposobnosti kibernetičke obrane.

Osmišljeni scenariji prilagođavaju se trenutačnoj situaciji i mogućim prijetnjama, koje bi se mogle dogoditi u području djelovanja oružanih snaga bilo koje od zemalja sudionica.

Kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet NATO-a

Zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor brigadir Davor Dabo rekao je kako su Oružane snage RH ponosne što mogu pridonijeti razvoju nacionalnih sposobnosti odgovora na kibernetičke prijetnje i incidente.

- Vježba Cyber Coallition obučni je događaj najkompetentnijih organizacija i kibernetičkih stručnjaka u Republici Hrvatskoj i iznimno smo ponosni što smo dali svoj doprinos u ovoj vježbi, rekao je brigadir Dabo.

Nakon završetka vježbe sudionicima su se obratili izaslanik ministra obrane, državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS-a RH general-pukovnik Siniša Jurković, koji su im čestitali na uspješnoj pripremi, organizaciji i provedbi vježbe.

Državni tajnik Hrg istaknuo je kako je vježba pokazala spremnost svih sudionika, o čemu govori i činjenica da su svi sudionici vježbu ocijenili izazovnom i korisnom.

Čestitao je na izvrsno odrađenoj vježbi u kojoj je potvrđena sinergija triju sektora, akademske zajednice, privatnog sektora i državne institucije. Poručio je da je kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet NATO-a i njegovih članica.

General Jurković naglasio je kako aktualne nove sigurnosne prijetnje iz kibernetičkog prostora predstavljaju najbrže rastući sigurnosni izazov te zahtijevaju zajednički odgovor i različite pristupe.

- Važnost ove vježbe je u zajedničkom sudjelovanju i uvježbavanju pripadnika Hrvatske vojske, sudionika drugih državnih institucija, uz potporu akademske zajednice i privatnog sektora, što predstavlja jamac tehnoloških inovacija i znanja koja će osigurati Hrvatskoj učinkovitu obranu kibernetičkog prostora, naglasio je general Jurković.

Hrvatska od 2013. aktivni sudionik vježbe

U vježbi Cyber Coalition Republika Hrvatska sudjeluje od 2009. kao promatrač, a od 2013. kao aktivni sudionik. Od 2016., u ime MORH-a, kao nacionalni nositelj vježbe određena je Središnjica KIS, a danas je to Zapovjedništvo za kibernetički prostor.

Vježba, osim stručnjaka iz MORH-a i OS-a RH, uključuje i sudionike iz drugih državnih institucija i nacionalnih tijela (Ministarstvo obrane, Sigurnosno-obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, HAKOM, CARNET - Nacionalni CERT, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), akademske zajednice (Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Učilište Algebra i Pravni fakultet u Osijeku) te 10 subjekata privatnog sektora (SPAN d.o.o., DIVERTO d.o.o., Microsoft Hrvatska, INsig2 d.o.o., INFIGO IS d.o.o., CS COMPUTER SYSTEMS d.o.o, APATURA d.o.o., Eduron IS, KONČAR KET d.d., Zavod za informatiku Osijek).

Preko akademske zajednice, koja je kao i privatni sektor uključena u ovu vježbu, osiguravaju se tehnološke inovacije i znanja kako bi Hrvatska izgradila učinkovitu obranu kibernetičkog prostora.

Istodobno, kroz sudjelovanje Pravnog fakulteta pravnim savjetnicima iz područja kibernetičke obrane omogućava se razmjena znanja i informacija o međunarodnom pravu, nacionalnom zakonodavstvu te njihovoj primjeni u slučaju kibernetičke sigurnosti, kao i razrješavanje nekih od složenih pravnih pitanja koja se odnose na provedbu kibernetičkih operacija, priopćeno je iz MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!