MORH: Zbog vježbe pojačan promet od GP Letenye-Goričan do vojarne u Varaždinu

20.06.2023.

18:41

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

U sklopu priprema za vojnu vježbu ocjenjivanja borbene spremnosti "Strong Bastion 2023." od 20. do 30. lipnja očekuje se pojačan promet vojnih vozila u oba smjera od graničnog prijelaza s Mađarskom Letenye-Goričan do vojarne "7. gardijske brigade Puma" u Varaždinu, priopćio je MORH.

"Strong Bastion 2023." distribuirana je računalno potpomognuta vježba koja se provodi u organizaciji Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva - Centar (Multinational Division Centar - MND-C) na dvije lokacije u Hrvatskoj i Mađarskoj, u Varaždinu i Székesfehérváru, naveli su u utorak iz Ministarstva obrane RH. 


Tijekom vježbe planirano je izmještanje prednjega zapovjednog mjesta iz Mađarske u Hrvatsku, s ciljem ocjenjivanja Stožera MND-C tijekom izmještanja prednjeg zapovjednog mjesta.


Hrvatska vojska sudjeluje u vježbi temeljem Odluke Vlade RH o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2023.


Osnivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar pokrenule su Hrvatska i Mađarska, uz naknadno pridruživanje Slovačke u cilju jačanje regionalne suradnje zemalja Središnje Europe. 


Aktivacijom od strane Sjevernoatlantskog vijeća (North Atlantic Council - NAC) u svibnju 2022. Zapovjedništvo je dijelom NATO strukture snaga, čime je postalo sastavni dio vojne strukture NATO-a i podređeno Vrhovnom zapovjedniku savezničkih snaga za Europu (SACEUR) sa statusom Međunarodnog vojnog stožera, dodaju iz MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!