Mornarska zgrada više nije opasna

24.02.2021.

20:02

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/P.F./HRT

S krova Mornarske zgrade spušteno zanjdih 19 tona

S krova Mornarske zgrade spušteno zanjdih 19 tona

Foto: Dnevnik / HRT

Danas je uklonjen i posljednji dio u potresu oštećene betonske nadstrešnice na takozvanoj Mornarskoj zgradi u Ulici grada Vukovara u Zagrebu. Tako složen projekt na nekoj stambenoj zgradi do sada u Hrvatskoj nije bio izveden. Stanari napokon mogu odahnuti.

Spuštanjem zadnjeg bloka teškog 19 tona napokon je prošla opasnost za sve stanare i prolaznike u Vukovarskoj ulici. U dvadesetak dana ukupno je skinuto gotovo 300 tona betona. Bez obzira na kišu, nedavni snijeg i sve ostale teškoće mali stručni tim uspio je obaviti "lavovski" posao.

- Svaki element je bio prijetnja da se dizalica ne uruši ili se ne desi jedna katastrofa. Siguran sam da ni neki Japanci, koji su ideali u ovakvim poslovima, ne bi ovo prije odradili jer ovo je konstrukcija koja nema pravila gdje treba imati inženjersko i empirijsko znanje, objasnio je Ante Borovina, inženjer gradilišta.

Sve se nadziralo i iz zraka. Tone i tone raspuknutog betona, starog 60 godina, u 30 elemenata pojedinačne mase od pet do 19 tona, uklanjale su se oprezno.

- Ne daj Bog da je palo ovo. Vidite kakvi su stupići na kojima je to bilo pola metra armiranog betona. Taj koji je to projektirao taj se posvađao s elementarnom logikom, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Galerija
Mornarska zgrada u Vukovarskoj ulici u Zagrebu više nije opasna, Foto: Dnevnik/HRT
Mornarska zgrada u Vukovarskoj ulici u Zagrebu više nije opasna, Foto: Dnevnik/HRTMornarska zgrada u Vukovarskoj ulici u Zagrebu više nije opasna, Foto: Dnevnik/HRTMornarska zgrada u Vukovarskoj ulici u Zagrebu više nije opasna, Foto: Dnevnik/HRTMornarska zgrada u Vukovarskoj ulici u Zagrebu više nije opasna, Foto: Dnevnik/HRTMornarska zgrada u Vukovarskoj ulici u Zagrebu više nije opasna, Foto: Dnevnik/HRT

Zgrada vojne mornarice, kako je zovu, ima status pojedinačnog kulturnog dobra. Za ovakav zahvat trebalo je mnogo dozvola, ali i pomoć grada Zagreba.

- Užasno smo zadovoljni što je to išlo tako brzo. Mi smo očekivali nekih 60 dana, ali evo radnici su uspjeli to stvarno jako virtuozno, po mom slobodnom sudu, riješiti u puno kraćem roku, sretna je članica vijeća suvlasnika Boška Trbojević.

Oko 250 stanara planira zgradu potpuno obnoviti. Izgradit će se jednaka nadstrešnica, ali od mnogo lakših materijala. No taj će posao obaviti neki drugi radnici. Ovi današnji odlaze na zasluženi odmor.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!