Morska oda stadionu Kantrida

24.01.2021.

18:12

Autor: HRT

Stadion Katrida

Stadion Katrida

Foto: Nikolina Gerek / HRT

Na Kantridi, najzapadnijem dijelu Rijeke, između mora i visokih stijena, već više od stoljeća, smjestio se nogometni stadion Kantrida. 

Zbog svoje atraktivne morske lokacije, svojevremeno ga je i CNN uvrstio na 3. mjesto prestižne liste najatraktivnijih i najneobičnijih stadiona na svijetu.

Na spomen Kantride, Riječanima je prva asocijacija stadion, iako su na njemu posljednju utakmicu igrači NK Rijeke odigrali 2014. No povijest stadiona nazire se još 1870. s tadašnjim građevinskim rastom grada i projektom lukobrana Molo Longo.


- 1873. godine iskorišten je ovaj kamen za gradnju. Kamen je odlazio splavovima da riječke luke gdje je činio nasipavanja. Tako da je ovaj teren koji danas vidimo kao nogometno igralište, bio relativno ravan zbog odvoza kamena, govori
Theodor da Canziani.


Dovoljno za daljnje temelje nogometnog igrališta.

- 1912.godine jedna grupa atletičara i nogometaša Viktorije sa Sušaka pripremali su se za utrku i stali su ovdje gore, na bivšem okretištu na Kantridi i vidjeli su jednu ravnu površinu, a u Rijeci nema ravnih površina pa je to bila velika vrijednost onda i sada. Tu je bio kamenolom, bilo je puno stijena, izgledalo im je odlično jer bile su prave dimenzije. Počeli su ga renovirati, micati stijene i 1913.godine konačno je igralište bilo spremno za utakmicu.  Prvoga lipnja 1913. došao je slavni Građanski iz Zagreba i na veliko iznenađenje, Rijeka, u ovom slučaju Viktorija sa Sušaka, ih je dobila čak s tri prema nula. Odonda je krenula povijest Rijeke, govori
Igor Kramarsich, sportski povjesničar.

Od klubova Olimpije i Glorije nastaje u dvadesetima Fiumana. A stadion ostaje povezan s morem i drugim sportašima.

- 1931.ovdje je bio morski pijesak. Onaj sitni, koji vam ulazi u nosnice kada trčite po njemu. Bila je tu atletska staza, ali i staza za 1931.godine prvu spidvej utrku motorima, rekao je Canziani.

Dolaskom nove vlasti, nakon Kvarnera, osniva se klub Rijeka. Nogometaši, zajedno s atletičarima, igraju novu povijest.

- Stadion je odlično lociran, zaštićen je od vjetra, tako da je uvijek ovdje dobra klima za treninge pa su nekada dolazili  na pripreme i strani sportaši, naglašava
Luciano Sušanj, bivši atletičar i sportski djelatnik.

Kantrida pamti i vremena kada je tijekom velikih utakmica bila prepuna navijača.

- Ono što će ostati u sjećanju svakom Riječaninu je 1984. godina kada je u drugom kolu Kupa Uefa ovdje gostovao Real iz Madrida. Na veliko iznenađenje, ne i navijača, Rijeka je pobijedila s 3 naprema 1, sjeća se Kramarsich.

A, možda je, za dobre rezultate na Kantridi, krivo i more.

- Na svim ovim stijenama bilo je puno ljudi koji su gledali utakmicu ili barem pokušavali gledati. Stadion je uvijek bio i opasan, a bio je i originalan, rekao je Kramarisch, sportski povjesničar.

- Meni je duboko u srcu. Prije svega zašto što sam ovdje rođen, zato što smo ovdje kupali, ovdje imali svoju prve ljubavi i sve ono što nas veže uz taj lokalitet, govori Luciano Sušanj, bivši atletičar i sportski djelatnik.

Kakva mu god bila sudbina, stadion Kantrida duboko je u emocijama svojih građana - baš ovakav iskonski, s izgledom kamenoloma koji bi trebalo i održati. Ovdje na zelenom travnjaku, uz more, danas treniraju mali atletičari i riječke nogometašice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!