Morska vila uskoro u brodogradilištu

26.07.2022.

11:52

Autor: M.M./Hina/HRT

Morska vila uskoro u brodogradilištu

Morska vila uskoro u brodogradilištu

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Turistički brod Morska vila koji je u prvim satima nedjelje udario o Zapadnu obalu i potonuo izvučen je na površinu i pomaknut od benzinske postaje, te bi tijekom dana trebao završiti u brodogradilištu.

Lučki kapetan Željko Kuštera kaže kako su po Pomorskom zakoniku izdali rješenje za uklanjanje podrtine nakon čega je brod pomaknut istočno od benzinske postaje koja se nalazi na Zapadnoj obali.

- Podrtina je stabilizirana. Još će se obaviti i pregled, nakon čega će se odnijeti prema brodogradilištu. U ovom momentu je najvažnije da smo oslobodili benzinsku postaju namijenjenu za tankanje goriva plovilima, rekao je za Hinu kapetan Kuštera.

Kazao je i kako još ne zna u kojem će brodogradilištu završiti Morska vila jer o tome odlučuje vlasnik plovila. Prije nego li se ukloni Morska vila iz mora Zapadne obale situaciju će procijeniti djelatnici Hrvatskog registra brodova. Napomenuo je da se u tom slučaju ne radi o klasičnom tegljenju broda već o uklanjanju podrtine.

U ponedjeljak su ronioci splitske tvrtke Stijeg padobranima uspjeli s morskog mulja izvući Morsku vilu, 21-metarski brod koji je u prvim satima nedjelje udario o kraj na Zapadnoj obali, te uskoro potonuo. Na brodu se nalazilo 50 putnika. Kapetan je kazneno prijavljen, a zbog alkoholiziranosti od jednog promila ostao je u postaji do otrežnjenja. Kasnije se otkrilo da su mu istekle sve pomorske svjedodžbe, kao i da nije bio najavljen dolazak tog broda u luku.

Zbog te havarije od nedjelje ujutro benzinska postaja za plovila na Zapadnoj obali nije mogla raditi jer se drugi brodovi nisu mogli vezati, pa su brojni nautičari morali po gorivo u Milnu, na Hvar ili u Trogir.

Po tvrdnjama splitskih skipera, kapetanu Morske vile A.R. (40) iz Trogira je tijekom plovidbe otkazala brodska hidraulična kopča tzv. getriba i iako je pokušao napraviti manevar nije mogao spustiti gas. U jednom se trenutku čak uspio i vezati, no zbog udarca o obalu uskoro je potonuo. Kapetan uz Morsku vilu ima još jedan brod kojim je vozio i humanitarne ture za nezbrinutu djecu. Brod koji je doživio havariju navodno je služio za glazbene ture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!