Most: Moraju biti dostupne informacije o svim stvarnim vlasnicima tvrtki

28.03.2022.

11:30

Autor: Hina/Dnevnik u podne/HRT

Dokumentacija

Dokumentacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Saborski zastupnici Marija Selak Raspudić i Nikola Grmoja u ponedjeljak su najavili da će Most uputiti zakonske izmjene da registar stvarnih vlasnika hrvatskih tvrtki bude to što njegovo ime i govori te da budu dostupne informacije o svim stvarnim vlasnicima tvrtke.

U Hrvatskoj Registar stvarnih vlasnika ne pokazuje stvarne vlasnike, zbog čega će Most tražiti da se to izmjeni.

- To smo mogli otkriti i na aferi Janaf, kada smo vidjeli da Registar pokazuje one koji su zapisani kao vlasnici, ali ne pokazuju one koji imaju udjele u tim tvrtkama. Onda možemo doći u situaciju da imamo nekoga tko ima primjerice 100 postotni udio u dobiti određene tvrtke, a da nije zapisan u registru stvarnih vlasnika. Stoga će Most uputiti zakonske izmjene da se to promjeni tako da Registar stvarnih vlasnika bude točno ono što i njegovo ime govori, rekla je Marija Selak Raspudić.

Selak Raspudić istaknula je i važnost registra onih koji traže informacije jer u Zakonu o sprečavanju pranja novca se eksplicitno navodi da će se način pristupa registru stvarnih vlasnika doći registracijom putem interneta kako bi se identificirale osobe koje traže pristup podacima.

Smatra kako je vlasti puno važnije znati tko želi informaciju, nego da ih da građanima i istraživačkim novinarima na koje bi oni trebali imati pravo.

Stoga će uputiti i zakonske izmjene i da se to promijeni tako da registar stvarnih vlasnika bude kao što je Sudski registar ili Zemljišne knjige - pravo na pristup otvorenim informacijama bez da se prati one koji do njih žele doći.

Zato će tražiti da više ne bude odredba u zakonu koja se odnosi na registraciju putem interneta da bi se došlo do stvarnih vlasnika tvrtki.

- Bez da se upute ove zakonske izmjene mi ne možemo govoriti o stvarnoj istrazi utjecaja i raširenosti ruskog kapitala na hrvatskom tržištu, upozorila je.

Zastupnik Nikola Grmoja podsjetio je i da je cijela priča oko stvarnih vlasnika tvrtki krenula s aferom Janaf.

Upitan o slučaju prijetnji ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak, Grmoja je poručio premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću da dobro pripazi što rade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- Čujem da se sprema krvoproliće u HDZ-u, kazao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!