15:07 / 21.06.2018.

Autor: I.M./Hina

Most: Država kontinuirano uništava hrvatske poljoprivrednike

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici Mosta nezavisnih lista ocijenili su da država katastrofalnim propisima kontinuirano uništava hrvatske poljoprivrednike, umjesto da im pomaže.
Zastupnici Mosta nezavisnih lista ocijenili su da država katastrofalnim propisima kontinuirano uništava hrvatske poljoprivrednike, umjesto da im pomaže.

Svoju optužbu ilustrirali su Zakonom o sprečavanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu hrane, kojeg smatraju potpuno nekorisnim jer nije rezultirao nijednom prijavom Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a ni AZTN nije pokrenuo nijedan postupak protiv takvih trgovaca i otkupljivača. Loša provedba toga zakona ugrožava hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju i smanjuje otkup poljoprivrednih proizvoda, pogotovo u vrijeme kada su cijene tih proizvoda najviše, kao sada u dolini Neretve, a sličan scenarij predviđaju za Slavoniju i ostale dijelove Hrvatske.

Sonja Čikotić upozorila ja da poljoprivrednike ugrožava i Pravilnik o korištenju plavog dizela, jer su pojedini prodavatelji po benzinskim crpkama dobili tumačenje da sada gorivo mogu prodavati isključivo izravnim točenjem u vozilo, što isključuje druge vrste spremnika poput kanistera.

Tomislav Žagar istaknuo je kako svi vide da situacija u poljoprivredi nije dobra i da se uvozi  previše hrane, iako u poljoprivredi ima više poticaja nego ikada dosad. Seljacima se nameće sve više obveza, umjesto da im se olakšava posao. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu uvedena je obaveza analize kvalitete zemljišta koja stoji oko 400 kuna po parceli, uvodi se obvezno članstvo i članarina u Poljoprivrednoj komori, moraju voditi sve više evidencija i biti upisani u sve više registara, nabrojio je Žagar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!