13:17 / 03.09.2018.

Autor: P.F./Hina

Most: HNS privatizira reformu obrazovanja

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministrica stalno ponavlja da je zaslužna za reformu obrazovanja, no stari problemi su ostali. Nisu bili u stanju niti promijeniti pravilnike, drže u Mostu.
Most nezavisnih lista prozvao je HNS zbog privatizacije reforme obrazovanja, a ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak optužili su da "prodaje maglu".

Jučer je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak u stranačkim prostorijama održao konferenciju za novinare na kojoj se hvalio reformom obrazovanja, što je neprihvatljivo jer se obrazovanje tiče svih, a ne samo jedne političke stranke, rekao je saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev.

Ministrica Divjak, kazao je, stalno ponavlja da je zaslužna za reformu obrazovanja, ali stari problemi su ostali, a u resornom ministarstvu nisu bili u stanju niti promijeniti pravilnike.

Učenici nemaju knjige, a iz Ministarstva poručuju - bit će ih! To je neozbiljno. Radni materijali prebacit će se na leđa učitelja i roditelja, jer radne listiće i radne bilježnice treba isprintati, kaže Sladoljev.

Situacija s asistentima u nastavi, tvrdi, opet neće biti riješena na početku školske godine, nego će se rješavati usput. Asistente bi trebalo plaćati iz proračuna, a ne iz projekata gdje udruge glume paradržavne organizacije, mišljenja je Sladoljev.

Problem imaju i nastavnici koji su na zamjenama jer tijekom praznika gube sva radnička prava, a onda ih ponovo zapošljavaju na početku školske godine.

Najave većih plaća učitelja "mjehur od sapunice"

Među problemima ističe i Pravilnik o prosvjetnoj inspekciji koja, pojašnjava, mora izlaziti na teren na svaku prijavu, a većina ih je anonimna. Mostova saborska zastupnica Sonja Čikotić ističe da u reformi nije smjelo biti politike. Birali smo stručnjake koji bi trebali napraviti najbolju stvar za našu djecu, nije smjelo biti upliva politike, a onda je premijer kao političar stao je na čelo Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, naglasila je.

Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama nisu se dotakle korjenitih promjena, nego su propisale "faraonske ovlasti" ministrici. Izmjene zakona su obećavajući, a ne konkretan dokument, ustvrdila je Čikotić.

Posebno su je, kaže, zaintrigirale najave o većim plaćama učitelja koji će se angažirati na radu na europskim projektima. Uvjeravali su nas da su učitelji silno bitni, ministrica je govorila - eto napokon će učitelji biti plaćeni za rad na europskim projektima, ali i to je bio mjehur od sapunice, kaže Čikotić. Most je, podsjetila je, preko amandmana tražio da povećanje od 30% bude na punu plaću, što je odbijeno. Zato predlaže izmjene zakona tako da učiteljima bude povećanje do 30% za rad na projektima i to će pustiti u saborsku proceduru, najavila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!