Most izrazio zabrinutost zbog ulaska u eurozonu

01.02.2022.

12:12

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare

Foto: Dnevnik / HRT

Mostovi saborski zastupnici Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot održali su konferenciju za novinare pod nazivom "Zašto je Vlada odustala od crnih lista trgovaca koji bi pretjerano poskupili proizvode nakon uvođenja eura?" Izrazili su zabrinutost zbog ulaska u eurozonu, a u zemljama koje su uvele euro, rekao je Grmoja, crna lista najbolji je mogući način kontrole onih koji pri zamjeni valuta neopravdano podižu cijene.

- Isto tako, guverner Boris Vujčić je više puta govorio o toj mjeri. 2020. godine, ali i na jednoj konferenciji godinu i pol nakon toga, 2021. godine. Nije nam jasno zašto se od toga odustalo, istaknuo je Nikola Grmoja iz Mosta.

Grmoja ističe da su se u zemljama koje su uvele euro crne liste pokazale kao najbolji način kontrole procesa prelaska na euro.

Mostovci se pritom pitaju je li sada pravi trenutak za uvođenje eura s obzirom na veliku inflaciju.

U Sloveniju su, kada je uvodila euro, cijene narasle 7 do 8 posto, no tada nije bilo ovolike inflacije, kazao je Zvonimir Troskot (Most).

Troskot se osvrnuo i na cijene energenata i jednostrane raskide ugovora Gradske plinare Zagreb s poduzetnicima, te moguće tužbe.

Kako bi se spriječile tužbe i mogući bankrot Gradske plinare Zagreb, predlaže Troskot, zamjenski opskrbljivač Termoplin Varaždin može nadoknaditi plin poduzetnicima u Zagrebu, a onda Vlada to može nadomjestiti Termoplinu Varaždin.

Već sada je izračunato da su lokalni opskrbljivači akumulirali preko milijardu kuna gubitka, upozorio je Troskot.

O tome kako kratkoročno i dugoročno odgovoriti na energetsku krizu, pomoći socijalnim institucijama kao što su pučke kuhinje, povećati vlastitu proizvodnju plina Mostovci najavljuju i pokretanje interpelacije, instrument kojim zastupnici propituju odgovornost Vlade, koja je u pripremi.

Na novinarski upit o korištenju državnih stanova Grmoja je odgovorio da on koristi državni stan od 60-ak kvadrata, prijavio je boravište u Zagrebu i plaća prirez te da se odrekao naknade za odvojeni život jer su njim u Zagrebu supruga i dijete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!