12:02 / 07.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Most: Jedva 13 posto energije proizvedemo iz obnovljivih izvora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici Mosta u raspravi o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije ocijenili su da se vodila loša energetska politika, da se RH sporo mijenja i jedva 13% energije proizvede iz obnovljivih izvora.
Zastupnici Mosta u raspravi o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji ocijenili su da se vodila loša energetska politika, da se Hrvatska sporo mijenja i jedva 13 posto energije proizvede iz obnovljivih izvora. Na svoje klupe su, uoči glasovanja o paketu zakona za cjelovitu mirovinsku reformu, stavili natpis "Referendum!", kojim sindikati najavljuju da će o nekim odredbama te reforme na proljeće organizirati referendum.

Osim što malo energije proizvedemo iz obnovljivih izvora, drugi je problem struktura "obnovljivaca", 63 posto se odnosi na vjetroenergiju, a samo četiri posto na solarnu, rekao je Slaven Dobrović (Most) koji drži da je predloženi zakon mogao više "dati" građanima i poduzetnicima koji žele uložiti u obnovljive izvore na svom krovu.

Miro Bulj (Most) pita zašto Sabor ne raspravlja o Mostovu prijedlogu zakona o mikrosolarima koji bi, istaknuo je, bio bolji za građane. Imamo dovoljno sunca; dosta je vjetroparkova i dobiti koja odlazi u džepove stranih investitora, poručio je, tvrdeći da ih godišnje subvencioniramo sa 1, 5 milijardu kuna.

Činjenica je da nema interesa da se koristi energija solara; da smo spomenuti novac uložili u njih, danas bismo imali neovisne obitelji, a ne monopol određenih grupacija koje izvlače novac, tvrdi Bulj i ističe da su loša rješenja donijeta u mandatu ministra Ivana Vrdoljaka i Vlade Zorana Milanovića.

Državni tajnik Ivo Milatić uvjerava kako je intencija predloženog zakona omogućiti svim građanima kvalitetno korištenje obnovljivih izvora. Smatramo da je ovo puno bolje rješenje od onog koje ste vi predložili, odgovorio je Bulju.
Objasnio je i kako je kategorija korisnika postrojenja za samoopskrbu, koju zakon uvodi, namijenjena kućanstvima. Tako će svako kućanstvo koje ima sunčanu elektranu moći u kalendarskoj godini, ako ne proizvodi više nego troši, ostvariti pravo da plati naknadu za korištenja mreže samo na višak potrošene energije.

HDZ hvali taj zakonski prijedlog, ali i predlaže amandman po kojemu bi određene kategorije poduzetnika dobile mogućnost plaćati manji iznos naknade za obnovljive izvore od visine utvrđene za ostale kategorije obveznika. Sve to išlo bi u skladu s državnim potporama, objasnio je zastupnik HDZ-a Miro Totgergeli.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!