'Most kao uvrijeđena mlada - samo rade na destrukciji'

31.10.2018.

08:19

Autor: P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Most želi oprati vlastitu savjest i ulogu u procesu u vezi s Agrokorom, smatraju u HDZ-u, dok u HDS-u misle da je Most destruktivan. Za SDP je HDZ zadnji koji bi trebao 'oplesti' po Mostu, a Živi zid smatra da priča o Agrokoru tek počinje.
U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o tome je li li saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor govorili su gosti potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Borić, saborski zastupnik HDS-a Branko Hrg, saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac i saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

Most na neki način želi oprati vlastitu savjest i ulogu u tom cijelom procesu, smatraju u HDZ-u, dok u HDS-u smatraju da je Most destruktivan. U SDP-u ističu da je HDZ zadnji koji bi trebao 'oplesti' po Mostu, a Živi zid smatra da priča o Agrokoru tek počinje.

Rasprava u Saboru bila je dobra. Bitna su tri momenta. Pokazalo se da 10-ak razloga koje je naveo Most u svojem zahtjevu za osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor nisu uspjeli ni objasniti. Jasno smo ih upozorili na potrebu da poštujemo zakon jer se sada povjerenstvo ne može osnivati. Treći je važan moment da čelnik Mosta Božo Petrov nije htio doći u sabornicu iako smo tražili da on nešto kaže o saznanjima koje je iznijela Martina Dalić u knjizi, a koji su bili potpuno nepoznati javnosti, rekao je Borić.

Na kraju smo shvatili da Most na neki način pokušajem osnivanja povjerenstva želi oprati vlastitu savjest i ulogu u tom cijelom procesu. Agrokor je uspješna priča bez obzira na mnoge probleme koji su se pojavljivali u proteklih 18 mjeseci. Oporba na priči u vezi s Agrokorom ne može dobivati političke poene koje stalno priželjkuju stvarajući nekakve platforme kojima žele objašnjavati moguće nekakve afere i istrage koje oni sami vode, smatra Borić.

Nepojavljavanje Bože Petrova na raspravi o povjerenstvu za Agrokor u Saboru govori više o Mostu kao incijatorima. Kolege iz Mosta ponašaju se kao uvrijeđene mlade nakon što su izašli iz Vlade. Najprije su sudjelovali u svemu tomu, osmišljavanju zakona. Zatim su zbog nekih čudnih stavova, oporbe u poziciji, izletjeli iz Vlade i sad su još uvijek povrijeđeni i uvrijeđeni i nemaju za cilj dobru namjeru, nego samo raditi na destrukciji i pokušavati zabavljati narod. To što se Petrov nije pojavio dokazuje da njihova namjera nije bila ozbiljna, rekao je Hrg.

Istražni su postupci u tijeku, neke čudne stvari službe koje to trebaju napraviti to i istražuju. Ako će nakon toga trebati istražno saborsko povjerenstvo, neka bude. No nije Sabor institucija koja treba istraživati, nego raspravljati o zakonima, poboljšavati ih i donositi, uvjeren je Hrg.

HDZ zadnji treba "pljucati" po Mostu jer da dva puta nije bilo Mosta, ne bi mogli voditi Hrvatsku jer ne bi formirali vladu. Svaka inicijativa za istražno povjerenstvo je moguća. Već je jednom ukinuto povjerestvo o Agrokoru kad se pokrenuo istažni postupak. Ova je incijativa drukčija jer se bazira samo na aferi "hotmail", a za nju su odbačene prijave. Ne znam čega se vladajuća struktura boji. Nakon predstavljanja knjige otkriveno je da ima više istina, svatko ima svoju. Svaka istina optužuje onu drugu za ortački kapitalizam, ortačke ugovore, ortačke aranžmane koji idu na štetu Hrvatske. Uloga je povjerenstva da se javnosti kaže što je to univerzalna istina, objasnila je Glasovac.

Činjenica je da je Agrokoru trebalo pomoći jer bi propast imala velike reperkusije na hrvatsko gospodarstvo i mnoge ljudske sudbine, i to nitko ne dovodi u pitanje. Je li ovo ispravan model, o tome se može razgovarati. Činjenica je da je na tom putu riječ o 500 milijuna kuna za koje ne znamo tko je od njih profitirao. To hrvatska javnost ima pravo znati, smatra Glasovac.

U Saboru imamo malo šizofrenu situaciju. Most koji je zajedno s HDZ-om izglasovao "lex Agrokor" sad je najveći protivnik, a HNS koji je bio najveći protivnik "lex Agrokor" u vrijeme izglasavanja, sada je najveći podržavatelj. Lex Agrokor je u potpunosti razorio političke strukture u RH i jedan veliki dio gospodarstva. Zbog zakona smo imali rekonstrukciju Vlade, smjenu glavnog državnog odvjetnika, smjenu predsjednice Povjerenstva za sukob interesa, promijenjen je saborski poslovnik, opstruiran je rad saborskih istražnih povjerestva, građani su izgubili povjerenje u institucije i politiku, rekao je Bunjac.

HDZ bi volio da je priča o Agrokor gotova, no ona tek sad počinje. Podnose se brojne kaznene prijave, počinju sudski procesi. HDZ nije znao odgovoriti na to kamo je otišao novac na tzv. konzultantske ugovore za koje tvrdimo da ih nije bilo, nego je pola milijarde kuna podijeljeno između članova tajne skupine Borg i političara. Nije bilo potrebe za konzultacijama jer Agrokor ima 60.000 zaposlenih i pravna je služba mogla to odraditi. Sadržaj publike na predstavljanju knjige Martine Dalić pokazao je koji su glavni akteri priče. Cilj skupine Borg i događaja u vezi s Agrokorom bio je da se tvrtke neprijateljski preuzmu. Najprije da se sruši vrijednost, kupe dionice, a zatim cijena tvrtke podigne i ponovno proda, smatra Bunjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!