10:55 / 11.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Most: Katastrofalno povlačenje novca iz fondova EU-a

-

-

Foto: - / -

Most je u Saboru održao konferenciju za novinare s temom "Vlada ni u poljoprivredi nije iskoristila EU fondove". Govorili su zastupnici Božo Petrov, Tomislav Panenić i Sonja Čikotić.
Most je u Saboru održao konferenciju za novinare s temom "Vlada ni u poljoprivredi nije iskoristila EU fondove". Govorili su zastupnici Božo Petrov, Tomislav Panenić i Sonja Čikotić.

"Činjenica je da slabo koristimo financijska sredstva EU-a, izgleda kao da smo nezainteresirani za njih. Imamo podbačaj od 2,7 milijardi kuna u odnosu na obaćanja Vlade. Možemo očekivati dvije milijarede eura manje iz fondova, jer ministarstva koja tim trebaju upravljati nisu sposobna", izjavio je Božo Petrov. Poručio je ministrici Gabrijeli Žalac, ministru Tomislavu Tolušiću i europarlamentarki Ivani Maletić: "Manje pričajte o onome što ćete raditi - radite". 

Sonja Čikotić iznijela je podatak, koji je dobila od ministra Tolušića - da je za mjeru 4 (konkurentnost poljoprivrede) isplaćeno prema korisnicima 28 milijuna kuna, a natječaj je raspisan u vrijednosti od 2,2 milijarde kuna. Devetnaest korisnika dobilo je novac, kazala je. Dodala je kako se od travnja, otkad je uveden novi model - događa prikrivanje podataka i procedure još dulje traju. "Za mjeru 5 alocirano je 339 milijuna kuna, a za štetu od poplava na terenu je isplaćeno - 923 tisuće kuna", dodala je Čikotić.

Petrov o zrakoplovima: Neka Vlada javno kaže što je ugovorila Božo Petrov komentirao je slučaj kupnje borbenih zrakoplova F-16 od Izraela pozvavši Vladu da javno kaže na koji se način dogovarala i što je ugovorila. "Tko se dogovarao? Vlada. Tko je sklapao ugovore? Vlada. Pa onda neka Vlada objasni što se nalazi u ugovorima i što se treba napraviti", rekao je. Poručio je da se svi politički akteri kojima je stalo do toga što će građani reći, s obzirom na to da su im dali povjerenje, trebaju držati dane riječi i sklopljenog ugovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!