HDZ odgovorio na prozivke: Europa gori, a Mostovi desktruktivci bave se sami sobom

10:49 / 03.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

U Saboru o Stečajnom zakonu

U Saboru o Stečajnom zakonu

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

HDZ je odgovorio na Mostovo prozivanje Vlade da se koristi Ukrajinom za prikrivanje nerješavanja domaćih problema, poručivši da su Mostovci destruktivci koji se bave sami sobom, te su nabrojili što je Vlada napravila - od sanacije Sberbanka do izgradnje LNG terminala. Prethodno su saborski zastupnici Mosta ponovno pozvali Vladu da ne koristi Ukrajinu kao "smokvin list" za domaće probleme, nego da se tim problemima pozabavi i makne korumpirane političare.

Saborski zastupnici Mosta ponovno su u Saboru pozvali Vladu da ne koristi Ukrajinu kao "smokvin list" za domaće probleme, nego da se tim problemima pozabavi i makne korumpirane političare.

U odgovoru HDZ je na svome Facebooku upitao - "vjeruje li itko da bi destruktivci iz MOST-a uspjeli sanirati Sberbank? Ili izgraditi LNG terminal kako bi osigurala dovoljne količine energenata? Ili donijeti paket mjera za zaštitu standarda naših građana, vrijedan gotovo 5 milijardi kuna?"

Iz HDZ-a su poručili da se "MOST-ovi mališani, kao uvijek, bave malim stvarima - sami sobom".

Dodaju kako Mostov "Grmoja oduvijek koristi teške riječi kao 'smokvin list' za vlastitu nesposobnost i infantilnost", te da "Europa gori, a gđa. Selak Raspudić se češlja. I vjeruje da je važna"

Most: Ne koristite Ukrajinu kao smokvin list za domaće probleme 

- Neće Salapić, Plenković i Jandroković obraniti Ukrajinu, pozabavite se stvarnim problemima građana, izjavio je Nikola Grmoja uoči saborske rasprave o izmjenama Stečajnog i Zakona o stečaju potrošača koje je predstavio državni tajnik Josip Salapić.

- Vi ćete sigurno spasiti Ukrajinu, uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

I dok iz HDZ-a uvjeravaju da će izmjene Stečajnog zakona povećati zaštitu radnika, oporba misli drugačije.

Obračun sa stečajnom mafijom

- Izmjene koje je predložila Vlada ne ulaze u meritum, a to je konačno razračunavanje sa stečajnom mafijom, istaknula je Vesna Vučemilović (HS) navodeći kako je sprega korumpiranih sudaca i stečajne mafije državu koštala milijune kuna.

- Dok Porezna uprava građane lovi po cijelom svijetu da bi im naplatila porez, 250 stečajnih upravitelja legalno je dobilo sedam milijardi kuna za postupke koje su vodili, kaže zastupnica.

I Dalija Orešković (Centar) upozorila je kako je nedostatak kontrole nad radom stečajnih upravitelja ključni problem.

- Nismo propisali specifične uvjete za njih, zbog neznanja o branši stečajni su upravitelji doveli do propasti niza tvrtki, nema nikakve kontrole nad njihovim troškovima, kazala je.

Katarina Peović (RF) upozorila je na nezavidnu situaciju radnika u stečajnim postupcima - ne uspijevaju naplatiti svoja potraživanja - pa traži da u Stečajni zakon uđe rješenje koje će im omogućiti da lakše dođu do svojih plaća.

Nikola Mažar
(HDZ) uvjerava kako se izmjenama Stečajnog zakona želi zaštiti radnike i povećati njihova prava, a ide se i na usavršavanje stečajnih upravitelja, što potvrđuje i Salapić.

Izmjenama Stečajnog zakona želi se preventivno djelovati na gospodarske subjekte kako bi izbjegli stečaj. Vlada predlaže uspostavu sustava ranog upozoravanja koji će signalizirati dužnicima u financijskim problemima da treba djelovati bez odgađanja kako bi se izbjegao stečaj i na vrijeme pristupilo restrukturiranju. Upozorenja bi slali Porezna uprava i revizori.

Predlaže se i jednostavnije donošenje plana restrukturiranja, uspostava sustava za prikupljanje i praćenje podataka o stečaju, restriktivniji ulaz u profesiju stečajnih upravitelja.

Poboljšava se i položaj radnika u stečajnom postupku, stečajni upravitelj odnosno sud morat će na vrijeme obavijestiti HZZO o stečaju, a kako prava radnika iz zdravstvenog osiguranja ne bi bila dovedena u pitanje. Predložene izmjene stupaju na snagu 31. ožujka 2022.

Izmjenama Zakona o stečaju predlaže se skraćenje razdoblja provjere ponašanja za potrošače sa sadašnjih pet na na tri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!