Most: Ne odustajemo od cjelovite reforme pravosuđa

06.03.2018.

13:13

Autor: M.M.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Most nezavisnih lista u saborsku proceduru pušta dva organizacijska zakona, Zakon o sudovima i Zakon o državnom sudbenom vijeću (DSV), koji su prošli javnu raspravu.
Most nezavisnih lista na konferenciji u Hrvatskom saboru istaknuo je da u saborsku proceduru pušta dva organizacijska zakona, Zakon o sudovima i Zakon o državnom sudbenom vijeću (DSV), koji su prošli javnu raspravu.

Predsjednik Mosta Božo Petrov, saborski zastupnik profesor Robert Podolnjak i Mostova stručna suradnica, pravnica Maja Grubišin osvrnuli su se na činjenicu da je sutra na dnevnom redu paket od šest zakona koji su, ocjenjuju u Mostu, samo kozmetički zahvat, a ne prava reforma, stoji u priopćenju Mosta.

Riječ je o dva cjelovita Mostova sveobuhvatna zakonodavna projekta, Zakon o sudovima i Zakon o DSV-u. Umjesto parcijalnih rješenja odlučili smo se za potpuno novi model, imajući na umu da hrvatsko pravosuđe treba korjenite promjene, a ne kozmetiku, istaknuo je Petrov.

Mini reforma, kako je premijer nazvao paket zakona Vlade, neće pomoći u promjeni percepcije javnosti o hrvatskom pravosuđu. Neće poboljšati pravosuđe, odnosno neće iz pravosuđa istjerati sve ono čemu u pravosuđu nije mjesto. To se može postići samo ozbiljnim zakonima, a ne 'karikaturom', kojoj ćemo svjedočiti sutra u Saboru. Kozmetičke izmjene koje su nam ponuđene, ne mijenjaju suštinu, ne rješavaju problem, već otvaraju puno više pitanja i potiču dvojbeno djelovanje, objasnila je Maja Grubišin, koja je radila na Mostovim zakonima.

Kao najvažnije točke istaknula je reformu sustava žalbenih sudova te drži da današnji sustav Vlada svojom 'mini reformom' jednostavno ne rješava.

Most se zuzima za profesionalizaciju i stručnost kadrova u pravosuđu, a u svojim nacrtima zakona dodatno je ojačao obavezu edukacije savjetnika, sudaca i predsjednika sudova. Kao žarište problema u pravosuđu Grubišin ističe nepravedan i demotivirajući sustav ocjenjivanja sudaca.

Saborski zastupnik Robert Podolnjak osvrnuo se na zakon koji regulira rad državnog odvjetništva, a time i imenovanje i razrješenje glavnog državnog odvjetnika.

Proces kandidature koji je danas na snazi netransparentan je i ne doprinosi povjerenju građana u objektivnost i neovisnost Glavnog državnog odvjetnika, a time i cijele institucije DORH-a. Smatramo kako bi u cijeli proces trebalo biti uključeno Državno odvjetničko vijeće koje bi davalo mišljenje na kandidate za Glavnog državnog odvjetnika, rekao je profesor Podolnjak, koji će sutra u ime Mosta iznijeti stajališta vezana uz pakete zakona, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!