13:11 / 07.08.2018.

Autor: HRT

Most: Nema obračuna sa sukobom interesa

-

-

Foto: - / -

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista održao je konferenciju za novinare s temom "Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa".
Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista održao je konferenciju za novinare s temom "Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa". Predloženi nacrt smatraju lošim rješenjem i s proceduralne i sadržajne strane. S radnom skupinom, ističu, nitko nije ni kontaktirao pri izradi zakona.

Problematični su im neki novi njegovi dijelovi, poput činjenice da ubuduće javni dužnosnici neće morati prenijeti ovlasti u privatnim tvrtkama na druge osobe. Povjerenstvo ubuduće neće moći pokrenuti postupke na temelju anonimnih prijava te čim pokrenu postupak protiv nekoga, to će mu morati javiti.

"Ne mogu vjerovati da je ovo ozbiljan prijedlog, jer s ovim se ne može obračunati sa sukobom interesa u hrvatskom društvu. Hrvatska je na ljestvicama povjerenja građana u sustav u dnu Europe, ali i svijeta, i što se tiče doing business indeksa percepcije korupcije u društvu. Nepotrebno je objašnjavati koliko je sukob interesa duboko ukorijenjen u našem društvu", poručio je Nikola Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!