Most upozorio na loše financijske pokazatelje Autotroleja

02.08.2023.

Zadnja izmjena 13:36

Autor: HRT

Rijeka

Rijeka

Foto: HRT / HTV

Politička stranka Most upozorila je na loše financijske pokazatelje poslovanja riječkoga javnog prijevoznika putnika Autotrolej, založivši se da to bude tema sjednice Gradskog vijeća.

Vijećnik Mosta u Općinskom vijeću Općine Matulji Nevio Klarić rekao je na konferenciji za novinare u Rijeci da se u godišnjem izvješću poslovanja Autotroleja za 2022. među mnogo alarma ističu financijski pokazatelji poslovanja.

- Koeficijent tekuće likvidnosti je 0,5, a dok se ne postigne koeficijent od 1 postoji obaveza za angažiranje tuđih sredstava za financiranje, upozorio je Klarić.

Koeficijent financijske stabilnosti od 2,91 ukazuje po njegovim riječima da se dugotrajna imovina financira iz kratkoročnih obaveza, što može dovesti do negativnog djelovanja na financijsku stabilnost i likvidnost društva.

Nepovoljan je, kaže i koeficijent obrtaja ukupne imovine, odnosno omjer tuđeg i vlastitog kapitala koji pokazuje da za jednu kunu vlastitog kapitala Autotrolej mora koristiti 3,92 kune iz tuđih izvora.

Riječka gradska vijećnica Mosta Sabina Marov naglasila je da bi riječki gradski i prigradski prijevoznik trebao biti održiva tvrtka. Dodala je da bi trebalo sazvati tematsku sjednicu Gradskog vijeća ili neki drugi oblik skupa na kojem bi se govorilo o tom problemu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!